Alulteljesített a Kósa-család 6 millióért szerzett cége, de 50 milliót így is kivettek belőle

Alulteljesített a Kósa-család 6 millióért szerzett cége, de 50 milliót így is kivettek belőle

50 millió forintot vett ki tavaly a Tócó-Pece Kft.-ből tavaly az egyetlen tulajdonos, Kósa Lajos felesége. A cég ügyvezetője a fideszes politikus és Porkoláb Gyöngyi lánya. A vállalkozás az Igazságügyi Minisztérium honlapján közzétett beszámolók alapján 2018-ban 4,7 milliós adózott eredményt ért el, ami jóval kevesebb, mint az egy évvel korábbi.

A Tóco-Pece ügye, ha nem Polt Péternek hívnák a Legfőbb Ügyészség vezetőjét, a korrupció iskolapéldája is lehetne. A cég 2017-ben még 91 milliós adózás utáni eredményt ért el, ami azért különös, mert egy évvel korábban vette meg Kósa "édesanyám nem strómanja senkinek sem" Lajos felesége 6 millió forintért Fiák Istvántól. A vállalkozás 139 milliós eszközállományára 24 milliós hiteltartozás jutott, tehát nagyjából 110 millió forintot ért már akkor.

Annak ellenére, hogy áron alul adta el Kósa Lajos feleségének a céget Fiák István, ő sem járt rosszul. A tulajcsere után másfél hónappal a fideszes politikus benyújtotta a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot, ami kifejezetten jól jött a több diákmunka-szövetkezetben is érdekelt ügyvédnek, aki így már a nyugdíjasok közvetítésébe is belekezdhetett.

Az akkor még LMP-s Hadházy Ákos hiába tett feljelentést, az ügyészség nem találta hivatali vesztegetés nyomát. Kósa Lajosnak nemcsak a felesége, hanem a nyugdíjas édesanyja is hasonlóan jól járt idős korában szerzett cégeivel. Azt egyelőre nem tudni, hogy azért cserébe milyen törvényjavaslatot nyújtott be a bukott fideszes miniszter, mindenesetre a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvényjavaslat ára a mostani beszámoló segítségével már pontosabban belőhető.