"Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás"

"Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás"

Egyre hangosabb az a réteg, akinek elege van a kötelező maszkviselésből nem csak külföldön, de Magyarországon is. A második hullám azonban arra enged következtetni, hogy a közeljövőben tovább fogják szigorítani a maszkviselés szabályait. Éppen ezért a szerdai naptól a budapesti önkormányzat a lazuló fegyelem miatt pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik a tömegközlekedési eszközökön nem "takarják" el az arcukat. 

"Egészséges emberek számára nincs értelme a maszkok viselésének"

- erről még márciusban beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller akkor több alkalommal is arról beszélt, hogy senki ne viseljen maszkot, ha nem beteg. Erre szerintük csak akkor van szükség, ha valaki lázas, köhög, vagy folyik az orra, avagy valamilyen fertőző betegségből gyógyulófélben van.

Ezzel ugyanakkor az volt a gond, hogy mégis mi alapján kéne tudnia egy átlagembernek, hogy éppen milyen betegsége van, illetve ha tünetmentes hordozó, akkor mégis miből kéne megállapítania, hogy kell-e maszkot hordania? Mindez ráadásul teljesen szembement a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a Magyar Orvosi Kamara kérésével. 

Idővel aztán mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK), mind pedig a tisztifőorvos is belátta talán, hogy hiba volt beleállnia a maszkkérdésbe. Müller Cecília például augusztus végén már arról beszélt, hogy

"a maszkviselés az üzletekben és a közösségi közlekedésben kötelező, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság."

A budapesti önkormányzat nem várt sokáig és már áprilisban elrendelte a kötelező maszkviselést a boltokban, a zárt tereken és a tömegközlekedési eszközökön. Ezután szinte mindenki betartotta a maszkviselést. Végül az első hullám csillapodásakor és a nyári hőség miatt lazult a fegyelem.

Viszont az elmúlt hetekben ismét növekedett, sőt rekordott döntött az új fertőzöttek száma. Így most további szigorításokat rendeltek el, főleg a nagy városokban. 

A fővárosi önkormányzat például kedden jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamarával egyeztetve

  • elrendelik a kötelező maszkviselést a piacokon, a fővárosi fenntartású kulturális intézményekben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a levéltárban, a mozikban, a színházakban, a Fővárosi Művelődési Központban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt helyiségeiben,
  • illetve szintén elrendelik, hogy mostantól a BKK járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasok az utazásból történő kizárás mellett 8000 forint pénzbüntetéssel sújthatók.

Szlávik János szerint is fontos a maszkviselés. Kedd este azt mondta: különbséget kell tenni a jelenlegi és a tavaszi járványgörbe között: tavasszal sok idős beteg volt, sokan feküdtek kórházban, intenzíven is, jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban, egyelőre nagyon kevesen haltak meg.

Szlávik János egyébként úgy reagált, hogy a járvány megfékezésével nem állunk jól.

Riadva látom, hogy bevásárlóközpontokban, éttermekben alig hordják a maszkot, az embereknek elegük van a koronavírusból, úgy döntenek, hogy ők aztán nem védik meg magukat, pedig nem csak magukra kellene gondolniuk, hiszen másokat is megfertőzhetnek. Újabb megszorításokat lehetne hozni, ezt a járványgörbe alapján döntik el a többnapos átlagokat elnézve

- összegezte az infektológus főorvos, hozzátéve:

ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás.

Lapunk Budapestet járva a tömegközlekedéssel utazókat kérdezte arról, hogy mi a véleményük arról, hogy szigorítják a maszk használatát. 

.

Józseffel a 75-ös trolibuszon találkoztunk, s bár állítása szerint nagyon nem örül, hogy a meleg időjárás ellenére maszkot kell hordania, ugyanakkor korára való tekintettel is úgy véli, ez sajnos szükséges intézkedés.

"Bevallom elegem van már ebből a koronavírus dologból, de sajnos nem tehetünk mást, 57 évesen nekem is oda kell figyelnem. Nem örülök, de elfogadom, ha egyszer ez a szabály"

- mutatott rá.

Evelin a hármas metrón magyarázta nekünk, hogy miért nem ért egyet a maszkhasználattal. Véleménye szerint a koronavírus-járvány túlságosan is fel van fújva. Elismeri, hogy komoly problémákat okozhat a vírus, de úgy véli, túlreagálta a társadalom a jelenlegi helyzetet. 

"Nem értem mi szükség volt erre. Nekem már kezd elegem lenni ebből az egészből. Mintha a maszk megvédene bármitől is. Nekem van egy munkatársam, az is mindig hordott maszkot, elment nyaralni, majd pozitív lett a tesztje, de semmi tünete nincsen. Vége lehetne már ennek az egésznek." 

A Kálvin tér felé utazva szóra bírtunk egy idős férfit is, de vonakodott elárulni a nevét, kissé gyanakodva állt csak velünk szóba. Néhány kérdés után aztán egészen belelovalta magát a témába. Állítása szerint a koronavírus-járvány csak ürügy arra, hogy néhány nagytőkés meggazdagodjon, ráadásul a vakcina is csupán valami titkos összeesküvés lehet. 

Julianna szerint azonban egyáltalán nem játék a jelenlegi helyzet. Úgy véli, komoly problémákat okozhat még a koronavírus-járvány, így teljes mértékben támogatja azt, hogy szankcionálják azokat, akik nem hordanak maszkot. 

"Eddig szerencsére elég kevés halálos áldozata volt a koronavírusnak, de ha most félvállról vesszük a vírust, akkor rengeteg áldozata lehet a járványnak. Látszik, hogy az elmúlt hetekben egyre kevesebben tartották be a szabályt."

Egyébként a városban utazva alig találkoztunk olyan személlyel, aki nem hordott volna olyan eszközt, amivel nem az arcát takarta. Egy-két "renitens" személy akadt csupán. A hármas metrónál a peronok előtt az ellenőrök mellett fehéringes emberek figyelik, hogy mindenki megfelelően hordja a maszkot. 

.

A BKK friss közleményt is kiadott, amely szerint megnövelt létszámmal ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a kötelező maszkviselésről szóló fővárosi és kormányrendeletben leírtakat. 

A BKK nem reprezentatív, augusztusi felmérései szerint már csak a közlekedők körülbelül 85 százaléka tartotta be a vonatkozó előírásokat.

A szigorúbb szankciókat a visszajelzések szerint az előírást betartó utasok is kérték a BKK-tól.