Június 15-től kirúghatják az oltást megtagadó állami alkalmazottakat egy frissen benyújtott törvénytervezet szerint

Június 15-től kirúghatják az oltást megtagadó állami alkalmazottakat egy frissen benyújtott törvénytervezet szerint

Egy 69 oldalas salátatörvény tervezete került fel a parlament honlapjára, amely „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” címet viseli, a tervezet 11. paragrafusa szerint június 15-től, a veszélyhelyzet megszűnésére hivatkozva mindazoknak, akiknek a fizetés nélküli szabadsága még hatályban van, a munkáltató megszüntetheti a munkaviszonyát, ráadásul végkielégítés sem jár nekik - szúrta ki az Azonnali.

A kormány még 2021 októberében írta elő, hogy az állami köz-, és felsőoktatási intézményekben, a honvédelmi- és rendvédelmi dolgozóknál, az állami kulturális intézményekben és a közigazgatásban, szociális-, és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók számára kötelező a védőoltás felvétele. A rendelet hatálya alól csak a terhes anyák és azok mentesültek, akik orvosi igazolással rendelkeztek, az oltást megtagadó egyéb dolgozókat a munkáltatójuk legfeljebb egy év fizetés nélküli szabadságra küldte.

A most benyújtott törvény szerint a munkáltató azonban dönthet úgy is, hogy fenntartja a fizetés nélküli szabadságot, de annak időtartama nem haladhatja meg az egy évet, tehát legkésőbb 2022. december 15-től a többiek munkaviszonya is megszűnik.