A WHO európai elnöke szerint az oltás kötelezővé tételének hatékonysága nem egyértelmű

A WHO európai elnöke szerint az oltás kötelezővé tételének hatékonysága nem egyértelmű

A járványkezelésben a „legutolsó megoldási lehetőségként” tekint a koronavírus elleni védőoltás kötelező tételére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – közölte kedden Hans Kluge, a WHO európai részlegének vezetője.

Az MTI tudósításában azt írja, 

a vakcina beadását csak akkor szabad kötelezően elrendelni, ha már minden más lehetséges intézkedést megtettünk annak érdekében, hogy növeljük az átoltottság arányát

– mondta el Kluge online sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, hogy

az oltás kötelezővé tételének hatékonysága nem egyértelmű, mindig az adott helyzettől függ, és az embereknek a hatóságokba vetett bizalma is fontos tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A WHO regionális igazgatója szerint "ami egy társadalomban vagy közösségben jól működhet, az máshol elfogadhatatlan lehet."

Mint ismert, Európa több országában, köztük Németországban és Ausztriában döntöttek úgy az utóbbi hetekben, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást. Az intézkedés tiltakozásokat váltott ki. Európán kívül Indonéziában, Mikronéziában és Türkmenisztánban tették kötelezővé az oltást a felnőtt lakosság számára.

Hans Kluge azt is hozzátette, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a gyerekek védelmére.

Kluge szerint az 5 és 14 év közötti gyerekek vannak jelenleg leginkább kitéve a fertőzés veszélyének.