Berágott a köztévére az egykori CEU-diák

Berágott a köztévére az egykori CEU-diák

A kattintásvadász cím után rögtön tisztázzuk is: a ZDF nevű német közszolgálati televíziónak üzent Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, akiről köztudott, hogy a kormánypropagandában csak „Soros-egyetemként” emlegetett CEU-n diplomázott.

A HVG írta meg, hogy a német ZDF péntek esti Heute Show című adásának egyik blokkjában az autoriter államokról volt szó, ebben pedig Orbán Viktor kormányfőt Hannibal Lecterhez, A bárányok hallgatnak pszichopata gyilkosához hasonlították, miközben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelent meg a főszereplő Clarice Starlingként.

A felségsértést természetesen nem tűrhette szótlanul a kormányzat, és Kovács Zoltán segítségével próbálta menteni a menthetőt. Az államtitkár a Twitteren ezt írta a műsornak:

Láttam a miniszterelnökünk Hannibal Lecterként történt ábrázolását. Szép. Legközelebb javaslom, ha szörnyeket kíván bemutatni, úgy tűnik, Németországnak elég sok van, amelyre fókuszálhat. Keressen fel, ha ötletre vágyik…

A Twitter-üzenet elsősorban a nemzetközi médiának szól, így azután eltörpül egy Kövér László-féle kirohanás mellett. A hazai médiába azonban Kovács a Facebookon egy olyan üzenetet fogalmazott meg, melyet valamiért nem mert a Twitter-fiókjában közzétenni. Ebben a ZDF-et már „német balliberális, magát közszolgálatinak valló” adóként említi.

Annak azért örülünk, hogy mintaként nem a hazai köztévét állította éljük…