Kövér fogadta a Fülöp-szigeteki szenátus elnökét, de nem tudni, a vendégmunkásokról szó esett-e

Kövér fogadta a Fülöp-szigeteki szenátus elnökét, de nem tudni, a vendégmunkásokról szó esett-e

A házelnök szerint filippínó kollégájának első hivatalos látogatása új lendületet adhat a két ország közötti együttműködésnek. Nem kizárt, hogy a migránsmunkások idetelepítésének ügyében is.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Juan Miguel Zubirit, a Fülöp-szigeteki szenátus elnökét - közölte az Országgyűlés sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

Az azonban kérdés, hogy a kormányzat által hazánkba telepíteni tervezett vendégmunkások tömegeiről szót ejtettek-e az egyeztetésen.

"A kétoldalú kapcsolatok mellett a felek áttekintették a parlamenti együttműködést és szót ejtettek a két országot érintő nemzetközi kihívásokról is" - írja a kommüniké, amely szerint Kövér elmondta, Magyarország és a Fülöp-szigetek kapcsolatait a közös értékekre - a demokráciába, a keresztény értékekbe, a nemzeti szuverenitásba vetett hitre - alapozva kívánják számos új területen kiterjeszteni.

"A két ország közötti, egyre dinamikusabbá és sokrétűbbé váló kapcsolatrendszer erős pillérét alkotja a két ország törvényhozása közötti együttműködés" - vélekedett a házelnök, azt is hozzáfűzve, ehhez a szenátus elnökének mostani első hivatalos házelnöki látogatása új lendületet adhat.

"A Fülöp-szigetek, amellyel 50 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Magyarország, kulcsfontosságú partner Délkelet-Ázsiában, a keleti nyitás stratégia egyik sarokköve" - fogalmazott Kövér László. A két házelnök egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatok kiterjesztése mellett a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az öntözőrendszerek kiépítése, valamint az oktatás területén kínálkoznak lehetőségek.

Juan Miguel Zubiri megköszönte vendéglátójának a magyar kormány által, a Stipendium Hungaricum ösztöndíj révén a Fülöp-szigeteki egyetemistáknak biztosított magyarországi tanulmányi lehetőséget - olvasható a közleményben.

A Kövér László nevével fémjelzett közlemény azonban elfelejthetett kitérni a Fülöp-szigetekről is importált külföldi munkaerő ügyére, vagyis hogy az Orbán-kormány 10 ezer filippínó vendégmunkást hozatna hazánkba a már itt tartózkodókon felül. A filippínók körében egyébként már - a többi európai ország mellett - egyre népszerűbb Magyarország, és szívesen dolgoznak itt.

(Címlapkép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja Juan Miguel F. Zubirit, a Fülöp-szigeteki szenátus elnökét az Országházban 2023. október 26-án. MTI/Kovács Attila)