A Közbeszerzési Döntőbizottság Tarlós István főpolgármesterségét követően megduplázta az eljárásokat a budapesti cégek ellen

A Közbeszerzési Döntőbizottság Tarlós István főpolgármesterségét követően megduplázta az eljárásokat a budapesti cégek ellen

Kétszer több eljárást indított a fővárosi önkormányzatok ügyeiben a Közbeszerzési Döntőbizottság, amióta nem Tarlós István a főpolgármester - írja a Népszava. A lap által kigyűjtött adatok alapján az utolsó évben, amikor még végig Tarlós vezette a várost, a KDB 21 eljárást indított, a választások utáni első teljes évben viszont már 42 vizsgálat érintette Budapest önkormányzatait és azok vállalkozásait.

Alig jegyezték be a cégbíróságon a fővárosi önkormányzat közszolgáltató cégeinek összevonásával gründolt BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-t, az egyik alulmaradt ajánlattevő kezdeményezésére máris a Közbeszerzési Döntőbizottság elé került. A 44 milliós tender ügyében végül nem találtak kivetni valót.

A Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) csak az idén féltucat tenderét vizsgálta a közbeszerzési hatóság és súlyos tízmilliók megfizetésére kötelezték a szabályok megsértése miatt. Mindjárt az év elején ötmilliós pénzbüntetéssel nyitottak egy olyan tender miatt, ami kapcsán korábban már 115 milliós bírságot kaptak. A bérlet- és jegyautomaták üzemeltetésére vonatkozó szerződések tavalyi meghosszabbítása és a gyártásra, telepítésre vonatkozó tenderek miatt 135 milliós bírságot szabtak ki, de vizsgálják a Rak-Park tervpályázatot, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére kiírt tendert, valamint a Blaha Lujza tér és az Orczy tér felújítását célzó eljárást is. Utóbbi miatt 9 millió forintra büntették - írja a lap.

A BKV sem maradt ki a szórásból, ellenük műhelygépek vagy villamosok beszerzése, soremelő, illetve multifunkcionális tehergépjármű vásárlása, vagy éppen kishajó üzemeltetése, villamos ülések javítása, illetve reklámok kapcsán vizsgálódnak.

A Népszava szerint súlyos árat fizetett a közétkeztetési tender miatt Kispest, Józsefváros és Ferencváros önkormányzata. Kispestet 100 millióra, Józsefvárost 50 millióra bírságolták, a IX. kerület megúszta 20 millióval. A VIII. és a XIX. kerület pert indított, de részleges sikert csak a VIII. kerület ért el. A Fővárosi Törvényszék nem vitatta a jogsértést, de új eljárásra kötelezte a KDB-t a bírság mértéke és a szerződés semmissége tekintetében.

Több tízmillió forintos pénzbírságra a 2014-2019 közötti önkormányzati ciklus utolsó két évében csak két példa akadt: a XVII. kerületet 20 millióra bírságolták egy útépítési tender miatt, a fővárosi önkormányzat pedig a városnéző buszok miatt kapott 40 milliós büntetést. Terézváros menzatenderét is elkaszálták 2018-ban, de az akkor még Hassay Zsófia (Fidesz) vezette kerület megúszta 8 millióval.