Közel 1,5 millió transznemű él az USA-ban, mostantól a hadseregben is szolgálhatnak

Az LGBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) közösséget érintő kérdéseket kutató Williams Institute felmérése szerint az amerikai felnőttek 0,6 százaléka azonosítja magát transzneműként. 

A jelentést készítő egyik szakértő, Gary Gates népességkutató 2011-ben 700 ezerre becsülte a transzneműek számát, igaz, ezt az előző évtized adatai alapján tette. 

Az új, 1,4 milliós becslést még átfogóbb adatok felhasználásával készítették, és munkájukat segítette az is, hogy a transzneműek időközben jóval nyitottabbak lettek a nemi identitásukkal kapcsolatban - mondta Gates. 

A Williams Institute elemzői ezúttal a járványügyi hatóságok 2014-es adatait használták a felméréshez. Akkor 19 államban kérdeztek embereket nemi identitásukról, az agytröszt pedig a válaszok alapján számította ki az 50 tagállamra kiterjedő becslését.

A legtöbb transznemű felnőtt Hawaii, California, Új-Mexikó és Georgia államokban él. Ezekben az államokban a népesség csaknem 0,8 százaléka vallja magát transzneműnek. A legkevesebben - a népesség 0,3 százaléka - Észak-Dakota, Iowa, Wyoming és Montana államokban vannak. 

Gates szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok és az etnikai kisebbségek között a legmagasabb a transzneműek száma. 

A transznemű közösség jogai az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába kerültek az Egyesült Államokban, főleg miután több államban is született őket hátrányosan érintő törvény. Az egyik például azt írja elő, hogy mindenkinek a születési neme szerinti mellékhelyiséget kell használnia a középületekben.

Ashton Carter védelmi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy azonnali hatállyal feloldja az amerikai fegyveres erőknél érvényben lévő tilalmat, miszerint transzneműek nem szolgálhatnak a hadseregben.