Közeledik a kikényszerítés napja: kevés a jég északon

Ha a mexikóiakat soha nem is fogja szeretni, ebben változni fog a véleménye.

A Guardianban megjelent cikk mutatja be azt a szakmai anyagot, amely az Északi-sarkon tapasztalható melegedést/olvadást követő lehetséges 19 fordulópontot listázza.

A tudományos anyag szerint még az Indiai-óceán térségére is kihatással lesz, ami az Arktiszon jelenleg zajlik.

  • Megváltozik a tundra növényzete, még több hőt termel, és az ott felszabaduló metánnal még komolyabb üvegházhatású anyag szabadul fel.
  • A sarkvidéki jégtakaró eltűnése befolyással van az óceánáramlatokra, amelyek viszont a jelenlegi klímánkat biztosítják.
  • Megváltozik az északi halpopuláció is, és a fentiekhez hasonló dominóhatást tapasztalhatjuk az ökoszisztémában is.

Kontrollálhatatlan és visszafordíthatatlan visszacsatolási mechanizmusok aktivizálódása lehet a következménye annak, hogy a mérések óta most a legvékonyabb a sarki jégsapka.

A Guardian szerint a 11 szakmai szervezet által szerkesztett jelentés nemcsak az aktuális helyzet miatt született kritikus időpontban, Donald Trump ígérete is újabb baljós árnyakat vet a jövőre.

Első nap: Trump felmondja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt

Felmondja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt, a TPP-t. Ez a megállapodás, amelyet 12 ország írt alá, egyébként még a megismert EU-Kanada és EU-USA egyezményeknél is korszerűtlenebb. A szerződés szövegéből például hiányzik a klímavédelem szó. Feloldja a szénbányászat korábbi korlátozásait, ezzel több millió országon belüli jól fizető munkahely megteremtését reméli.

A megválasztott republikánus elnök már korábban is beszélt arról, hogy szerinte a klímaváltozás kamu, és ha megválasztják, felmondja a párizsi klímaegyezményt, legutóbb viszont már konkrétumokkal is szolgált: megnyitja a szénbányákat és leállítja a NASA klímakutatását.

Gyorsan tegyük hozzá, hogy legnagyobb riválisa szintén fenntarthatatlan gazdaságpolitikát képviselt: a demokrata Hillary Clinton továbbra is a globális kereskedelem úttörője volt.

Visszautasíthatatlan ajánlat

Mindenesetre, bizakodásra még mindig van ok! Az lehet, hogy az átlag amerikai soha nem fogja megszeretni a mexikói illegális bevándorlókat, vagy épp elutasítja a legkülönbözőbb genderpolitikát, hiába minden propaganda, ám a klímaváltozás hatásai ki fogják kényszeríteni a szükséges változásokat. Csak az a kérdés, hogy mennyi jég úszik le addig az Atlanti-óceánon.