"Középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat" - ismét beszólt Matolcsy a kormánynak

"Középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat" - ismét beszólt Matolcsy a kormánynak

Matolcsy György újra keményen kritizálta az Orbán-kormányt. A jegybankelnök szerint 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény.

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése - fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtökön Nyíregyházán, a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott, online is közvetített előadásában.

Az MTI beszámolójában azt írja:

Magyarországnak két veszélyes ellenfele van, a magas és költséges eladósodás, valamint a magas és makacs infláció

- hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Matolcsy György szerint hibás gazdaságpolitikai fordulat következett be, a kormány elengedte az államháztartási hiányt, és az infláció elleni küzdelemben másfél-két évig nem csatlakozott a jegybankhoz.

A téves gazdaságpolitikai fordulat közepén az infláció áll; nem érthető teljesen, hogy miért vezeti az Európai Unióban az inflációs sokk terén Magyarország a mezőnyt - jelentette ki az MNB elnöke.

A portfolio.hu Matolcsy beszédéről szóló tudósításában kiemelte, a téves gazdaságpolitikai fordulat miatt Magyarországon volt a legnagyobb az infláció.

Matolcsy megdöbbentőnek nevezte, hogy nálunk volt a legnagyobb az élelmiszerinfláció

Megdöbbentő módon az élelmiszerinfláció nálunk volt a legnagyobb – mondta a jegybankelnök.

Szerinte a kormány hibásan úgy vélte 2021-ben, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, de ez nem így lett.

"Ha az emberek nem fogyasztanak, mert nincs miből, ha a tartalékaikat elveszítik", akkor nem lesz költségvetési bevétel

- fogalmazott.

Matolcsy György arra is kitért, a kormány abban is téved, hogy a reálbérek növekedése automatikusan növeli a fogyasztást. A reálbérek a jövedelmek felét fedik le, de ott vannak a nyugdíjak és más szociális ellátások, amelyeknek nem nőtt a reálértéke. Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt – idézi a portfolio.hu Matolcsy Györgyöt.

(Címlapkép: Matolcsy György, az MNB elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde Legek díjátadó gáláján, az MNB Budai Központjában 2024. február 29-én. MTI/Purger Tamás)