A Fidesz az egyik megyei közgyűlésben lehetetlenné teszi, hogy önálló ellenzéki frakció alakuljon

A Fidesz az egyik megyei közgyűlésben lehetetlenné teszi, hogy önálló ellenzéki frakció alakuljon

Megtartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alakuló ülését, a helyi Fidesz azonnal maximumon kezdte pörgetni az ellenzéki munka akadályozását. Az alfahir.hu-t Adorján Béla, a közgyűlés egyik jobbikos képviselője, az előző ciklusban a párt frakcióvezetője tájékoztatta az eseményekről.

Listán három jobbikos képviselő jutott a közgyűlésbe, a tegnapig hatályban lévő működési szabályzat szerint a frakcióalapítási létszám három főben volt meghatározva. A Fidesz frakcióvezetője viszont benyújtott egy módosító javaslatot, ebben az egyik pont arról rendelkezik, hogy a frakcióalapítási létszám minimumát öt főre növelik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megyei közgyűlésben csak a Fidesznek lehet önálló frakciója.

A második, és Adorján által súlyosabbnak nevezett pontban megvonták a napirend előtti felszólalásokat a közgyűléstől, így kizárólag azokról a témákról eshet ezután szó, amiket a fideszesek napirendre tűznek.

A módosító harmadik, kevésbé fajsúlyos pontja, hogy kibővítik az alelnökök létszámát az eddigi kettőről háromra, így az elnök mellett lesz két főállású alelnök, valamint egy társadalmi megbízatású alelnök. Adorján szerint a működéshez elegendő lenne az elnök és egy főállású alelnök, és ez az egész a párttitkár-helyettesi rendszert idézi.

Az ellenzéki képviselő sokkolónak nevezte a változásokat, szerinte az önálló frakcióalapítás ellehetetlenítése és a napirend előtti felszólalások megvonása színtiszta kommunizmus.