Újfent előkerült a felső tagozatok összevonásának terve

Egy 2015-ös koncepciót vett elő újra a kormány.

A kormányzat részéről korábban is felmerülő terv most a Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs miniszter nevével fémjelzett, „Program a Versenyképesebb Magyarországért” című dokumentumban bukkant fel újra. 

A javaslat szerint erre azért van szükség, mert

az iskolaszerkezet elaprózottságának csökkentésével, a felső tagozatok képzési helyeinek racionalizálásával koncentrálni kell a szakemberállományt, valamint a képzéshez szükséges modern eszközöket.

Infrastrukturális fejlesztési programot is indítanának, hogy az iskolákban legyen a képzési szintnek megfelelő és korszerű eszközállomány. A megvalósítás jövő januártól indul, a hatást 2022-ben éreznék a diákok, szülők és tanárok. 

Arról nem ír az anyag, mely településeken szűnne meg a felső tagozat, illetve milyen szempontokat vesznek figyelembe a bezárásnál, illetve összevonásnál. Most sincs minden településen felső tagozat, vagy nem teljes. 

A 2015-ös tervek szerint az elképzelésből a járásközpontok profitáltak volna, 150-200 helyen maradt volna felső tagozat, ami járásonként durván egy, legfeljebb két települést jelent. Az a tervezet akkoriban még azzal számolt, hogy elsődlegesen a 7-8. évfolyamos tanulókat terelnék egy helyre, most ilyen megkötés nincs a dokumentumban.

(Fotó: ektf.hu)