Közpénz: nem derült ki, visszafizetik-e fizetésüket Kocsisnéék a dél-budai kórház projektcégének

Közpénz: nem derült ki, visszafizetik-e fizetésüket Kocsisnéék a dél-budai kórház projektcégének

A kórháznak még se híre, se hamva, de már 8 milliárd forintot eltapsoltak a NER kegyeltjei.

Havi pár rongyos százezer forint nem sok pénz. Körülbelül ezzel a megállapítással jellemezhető az álláspontja a Fidesz parlamenti frakciójának és Gulyás Gergely miniszternek, amikor kiderült, hogy körülbelül félmillió forintos fizetést kap egy egyhelyben toporgó, évek óta mozdulatlan állami vállalattól mások között a fideszes Kocsis Máté felesége, vagy az álláshalmozó Kovács István, aki a kormánypárti Megafon Központ főnöke, egyben az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

A közpénzégető DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt.-ről van szó, amelyik 2018 óta már 8 milliárd forintot költött el az előkészítésre, de a kórháznak nyoma sincs a környéken.

A cég tevékenységére jellemző adat, hogy tavaly még 30 munkavállalója volt, mára a többséget azonban kirúgták. A leépítés azonban nem érintette a cég igazgatóságát és felügyelőbizottságát, így például a Fidesz frakcióvezetőjének feleségét és a milliárdokkal kitömött Megafon nevű kormányzati harsona igazgatóját. Mára pedig az is kiderült, hogy az sem biztos, egyáltalán megépül-e ez a kórház, illetve az, hogy ezt a céget júniusban biztosan bezárják.

Ha pár rongyos százezer forintról van szó, és nem inkább arról, hogy a legkevesebbért is lehajolnak, akkor adódik a kérdés, miért van erre szüksége a NER elitjébe tartozó Kocsisnénak, Kovácsnak és a többieknek? A hvg cikke alapján erre lehettek kíváncsiak ellenzéki politikusok, akik megkérdezték újra csak Gulyás Gergelyt, hogy az említettek pontosan mivel segítik a Dél-budai Centrumkórház megvalósítását, és visszafizetik-e a projektért felelős állami cégtől felvett több tízmillió forintot?

A kérdésre a választ már nem Gulyás, hanem Panyi Miklós államtitkár (nem) adta meg, aki a baloldali kormányok hibáinak felsorolásába, és az egészségügyet érintő károk hosszú ismertetésébe kezdett inkább, illetve a NER eredményeinek részletes taglalásával folytatta. A sokáig a Fidesz EU-s delegációjának Brüsszelben dolgozó fiatalember ezután brüsszelezésbe kezdett, és azt fejtegette, hogy az elhibázott szankciók, az elszabadult energiaárak okozta gazdasági nehézségek és a megugró építési költségek okozták a Dél-Budai Centrumkórház projektjének átütemezését. Kocsisné, Kovács és a többiek pár rongyos százezres havi fizetését viszont nem hozta szóba az Orbán-kormány államtitkára.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) a parlamentben 2022. július 11-én. Balról Simicskó István, a KDNP, jobbról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)