Közpénzből dübörög a "habonyos" propaganda a helyi lapokban is

A szolnoki modell nem lokális jelenség, a kormányzati propagandagépezet mintájára is felépülhetett volna

A szolnoki hírportál korábbi kiadója a Szolnoki Fiatalokért Egyesület, ahogy azt a honlap Youtube-csatornájára feltöltött tartalmakban több helyen a mai napig megjelöli a szerkesztőség. A Szolnoki Fiatalokért csapata pénzügyi beszámolója szerint 2014-ben, tehát a legutóbbi tripla választási évben közel hárommillió forint pályázati pénzt nyert el. Ez azért különös, mert erre a bravúrra egyetlen korábbi esztendőben sem volt képes a jelek szerint Fidelitas-közeli szervezet.

A kapcsolati hálózatot kiválóan jellemzi, hogy az egykori kiadásért felelős szervezet elnöke Fehér Petra, Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes önkormányzati képviselő, akit 2015-ben a Fidelitas országos választmányának az alelnökévé választottak. Az Egyesület egyik korábbi elnöke Dr. Gazsó Balázs László, szintén Fidelitas elnökeként politizált, de később a szolnoki járás részét képező Zagyvarékas külsős alpolgármestereként és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) jogi főosztályvezetőjeként is megtalálhatjuk a nevét. Hozzátehetjük, hogy a civil szervezet több ismert tagja szintén a Fidesz utánpótlás csapatából került ki, ma is fontos tisztségeket töltenek be.

A hírportál új kiadója a kecskeméti Expergo Tanácsadó Kft., az iszolnok.hu postacíme azonban ugyanaz maradt. A cég szolnoki telephelye a Baross utca 20. második emeletén található, ahol a Szolnoki Fiatalokért Egyesületének a székhelye is. Az Expergo ügyvezetője Siklódi László Levente, a jelenleg az Emmi tulajdonában álló Új Nemzedék Központ Kft. (ÚNK) vezetőjeként mutatta be a „szaktudását”. Az ÚNK eredetileg a közigazgatási minisztériumhoz tartozott, ebben az időben elsősorban a zánkai üdülőtábor kezelésével foglalkozott, majd 3 milliárd forintot kapott európai uniós forrásból átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre, később azonban a Központ nem adta ki a kért adatokat és dokumentumokat és tulajdonképpen megtagadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzését.

Siklósdi nem menekült el a feladatok alól, a cégvezetés számára mondhatni testhez állt: 2015. 11. 05.-e és 2016. 03. 17.-e között tulajdonosa volt a Heroes Group Kft. nevű cégnek, mely cég – újabb furcsa véletlen – a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulástól nyert el közbeszerzési eljárás során több mint 30 millió forintot.

Érdekes az is, hogy az 59 dollárért (16 520 forintért) licencelhető Wordpress sablonra épített honlap tárhelyszolgáltatóját használja a Szolnoki Humánszolgáltató Központ oldala, a Szolnoki Panel újság oldala, Szalay Ferenc polgármester oldala, vagy a Szigligeti Színház oldala is, de a tárhelyszolgáltató szolgáltatásait évi 7 és 17 700 forint közötti összegért akárki kibérelheti.

Mellékszál, hogy Hortobágyi Zoltán az iszolnok.hu főszerkesztője egészen más életúton keresztül érkezett ebbe a társaságba, politikai karrierjét az idő múlásával egyre szélsőségesebben liberális SZDSZ-ben kezdte.

Ha eltekintünk attól, hogy az iszolnok.hu közpénzből dübörög, szemet hunyunk afelett, hogy a közpénzből fenntartott hírportált a Fidesz utánpótlás csapata működteti, akkor is önkéntelenül szembeötlik, hogy a hírportál hangvétele olyan mintha közvetlenül vagy közvetve egyenesen pártpénzből működő, elkötelezetten szervilis pártsajtó lenne. Az adóforintokkal kitömött online lap az objektivitás látszatára sem ügyel, az ellenzék ellenzékeként tetszeleg. A legnagyobb ellenzéki pártot, a néppárti ellenzéket rendszeresen kócos publicisztikának álcázott, izzadságszagú karakterhalmazokkal igyekszik amortizálni, a demokratikus döntéshozatal egyes szereplőit egész egyszerűen cinikusan „nímandnak” – titulálja. 

Az egész történet legfőbb tanulsága az, hogy a szolnoki modell nem egy lokális jelenség, akár a rendszerszinten működő kormányzati propagandagépezet mintájára is felépülhetett volna.