Központi Nyomozó Főügyészség: újabb robbantásra készülhetett a Teréz körúti robbantó

Több emberen elkövetett emberölés kísérlete és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolják a feltételezett elkövetőt..

Dr. Keresztes Imre, a KNYF főügyésze elmondta: a Keszthelyen elfogott fiatalember megalapozottan gyanúsítható előre kitervelt szándékkal, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és robbanóanyaggal való visszaélés vádjával. A nyomozás arra jutott, hogy a robbantást egyedül hajtotta végre.

Mivel nem volt kizárható további bűncselekmények elkövetése, ezért volt fontos az illető mihamarabbi elfogása. A fiatalember a gyanúsítás ellen panasszal élt, tehát nem tett vallomást, kezdeményezték előzetes letartóztatását. Kitért arra is, hogy a nyomozást az elfogás ellenére tovább folytatják, ezért további részleteket nem kívánt elárulni.

A gyanúsítottról annyit árult még el: magyar állampolgár, nem budapesti, valamint eddig nem szerepelt semmilyen nyilvántartásban, tehát büntetlen előéletű. Kitért továbbá arra is, hogy az elmúlt hetek nyomozása vezetett el a fiatalemberhez. Az indítékokról újságíró kérdésre sem kívánt semmit elárulni.

Kiderült: a helyszínen egyedül követte el a robbantást.

Javul a rendőrök állapota

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: a két sérült rendőr állapota folyamatosan javul. Bízik benne, hogy hamarosan újra munkába állhatnak. Hozzátette: a teljes KNYF nyomozó iroda állománya részt vett az ügy felderítésében, szintén megerősítette, hogy folytatják a felderítést. Megköszönte továbbá az állampolgári bejelentéseket.

Papp Károly kitért továbbá arra is, hogy a tízmillió forintos nyomravezetői díjat egyelőre senkinek nem kívánják kifizetni.

Íme a videó a Teréz körúti robbantó elfogásáról

Mint írtuk, a férfit Keszthelyen fogták el szerdán, ahol autójában várakozott. Magyar állampolgár, korábban nem büntették. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a hatáságok. A TEK szerdán Keszthelyen elfogta a szeptember 24-i Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét, akit több emberen elkövetett emberölés kísérlete és robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolnak, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Esélye sem volt ellenállni

A TEK szerdai műveletei az ország számos pontján párhuzamosan zajlottak, de ezeknek nincs köze az ügyhöz. A célszemély elfogása Keszthelyen, a Csík Ferenc sétányon történt, szerda délután 16 óra után pár perccel. A gyanúsított ott várakozott a kocsijával egy forgalomtól elzárt területen. Az autóját egy tűzszerész vizsgálta át, majd egy másik településen - vélhetően Karmacson - egy másik épületet is átvizsgáltak  – közölte Hajdú János a TEK parancsnoka. Megjegyezte: az elkövetőnek esélye sem volt ellenállnia az elfogásakor.

A letartóztatás után a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították.

Karmacs volt polgármesterének fia robbanthatott a Teréz körúton

Nem Keszthelyen, hanem Hévíztől 8 kilométerre, Karmacson fogták el szerdán délután a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét. A PestiSrácok úgy tudja: a gyanúsított a település korábbi polgármesterének, Papp Lászlónak a fia. A helyiek a lapnak szintén megerősítették, hogy az egykori településvezető fiát vitték el.