Mirkóczki Ádám nagyon szorongatja fideszes ellenfelét

Mindössze hat százalékpont a különbség.

A közvélemény-kutató szerint az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP jelöltjére, dr. Nyitrai Zsoltra.

Tőle mindössze 6 százalékponttal lemaradva a jobbikos Mirkóczki Ádám a választók 35 százalékának támogatottságát tudhatja maga mögött.

Az elemzés szerint Mirkóczki támogatói között magas a taktikai szavazók aránya:

őt legnagyobb számban az LMP és az MKKP szavazói segítik ki, de Nyitraihoz képest több bizonytalan szavazó is támogatja.

A baloldal közös jelöltjére, Kertészné Kormos Noémire mindössze 19 százalék szavazna, az LMP 2, a Momentum aspiránsa pedig 1 százalékon áll.

A közvélemény-kutatás emlékeztet, hogy a 2014-es országgyűlési választáson Dr. Nyitrai Zsolt az érvényes szavazatok 38,9 százalékával szerzett mandátumot, a baloldali összefogás jelöltjének, Dr. Szalóczi Géza Györgynek és a jobbikos Mirkóczki Ádámnak a támogatottsága akkor még kis különbséget mutatott. Utóbbi 3 százalékponttal ért el jobb eredményt (28,4 százalék) a baloldali közös jelöltnél. Az LMP jelöltje, Dr. Csarnó Ákos 4,7 százalékon végzett.

A listás pártpreferenciákat tekintve a választókerület teljes népessége körében a Fidesz-KDNP 25, a Jobbik pedig 15 százalékon áll.

Az MSZP-P a teljes népességben mindössze 6, a DK 5 százalékon áll. Az LMP-re 3, a Momentumra 2 százalék szavazna, míg az MKKP a választókerület teljes népességének 1 százalékának támogatását tudhatja magáénak.

A választókerületben magas, 25 százalék a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya. Helyben mindössze a jogosultak 4 százaléka állítja, hogy biztosan nem szavazna, míg 14 százalék azok aránya, akik bár szavaznának, de titkolják kire húznák az ikszet.