Közvéleménykutatás: Megvédenék-e a magyarok hazájukat? A fideszesek a legkevésbé

Közvéleménykutatás: Megvédenék-e a magyarok hazájukat? A fideszesek a legkevésbé

Az Index birtokába jutott a kutatás, amely megmutatja, mit gondolnak a magyarok a háborúról.

Feltették azt a kérdést is, hogy

És mit gondol, ha megtámadnák Magyarországot, Ön harcolna a megvédéséért, akár katonakánt, akár más módon segítve a hadsereg munkáját?

Kiderült, hogy az összes magyar állampolgár közül 18% biztosan igen, 28% valószínűleg igen, 15% valószínűleg nem, 26% biztosan nem, 9% nem tudja/nem válaszolt, 4% pedig biztosan elhagyná még az országot is.

Összes:

A kutatás szerint a Fidesz-KDNP szavazói között némileg alacsonyabb a honvédelmi hajlam. Erre a kérdésre ugyanis csak 16% mondta azt, hogy „biztosan igen”, 29% a „valószínűleg igen”, 13% a „valószínűleg nem”, 27% a „biztosan nem”, 12% a „nem tudja/nem válaszol”, 4% a „biztosan elhagyná az országot” válaszlehetőséget jelölte meg.

Tisza:

A Tisza Pártnál a következő eredmények születettek: 27% biztosan igen, 25% valószínűleg igen, 10% valószínűleg nem, 29%, biztosan nem, 6% nem tudja/nem válaszol, 3% biztosan elhagyná az országot: 3%.

DK:

A DK-nál 37% biztosan igen, 45% valószínűleg igen, 3% valószínűleg nem, 12% biztosan nem, 1% nem tudja/nem válaszolt, 2% biztosan elhagyná az országot.

Mi Hazánk:

A Mi Hazánknál 17% biztosan igen, 30% valószínűleg igen, 16% valószínűleg nem, 24% biztosan nem, 9% nem tudja/nem válaszolt, 4% biztosan elhagyná az országot.

Egyéb párt:

Az egyéb pártoknál 15% biztos igen, 36% valószínűleg igen, 18% valószínűleg nem, 23% biztos nem, 4% nem tudja/nem válaszolt, 4% biztosan elhagyná az országot.

Elemzés:

Nyilván egy tényleges támadás esetén ez a közvéleménykutatás lótúrót sem ér, mert gyökeresen más eredmények születhetnek, ha az ellenség átlépi a határt. Érdekesnek azonban érdekes látlelet a jelenlegi közgondolkodásról, egynek elmegy.

És te készen állsz? Szeretnél legalább alapkiképzéssel rendelkezni, hogyha szükség lesz rá akkor ott legyél, ahol ott kell lenned? Ha szerinted Magyarország békéje és biztonsága közös ügyünk, akkor Irány a sereg! A Honvédelmi Minisztérium toborzó honlapján több lehetőség közül választhatsz. Kifogást keresni nehéz, mert a tartalékos katonai szolgálat civil foglalkozás, illetve tanulmányok mellett is vállalható.