Az IDEA szerint november elején beesett 50 százalék alá a Fidesz támogatottsága, de nincs mire koccintani

Az IDEA szerint november elején beesett 50 százalék alá a Fidesz támogatottsága, de nincs mire koccintani

Az IDEA Intézet közvélemény-kutatása szerint 2022. december elején ugyanakkora a Fidesz támogatottsága, mint tavaly ilyenkor, a választási kampányra való ráfordulás előtti pillanatokban. 

Ez azt jelenti, hogy november végén, december elején stagnált, illetve csökkent a Fidesz támogatottsága, de a valóságban ez még nem jelenti azt, hogy megbukott az Orbán-kormány. 

Az IDEA Intézet egy hónappal korábbi, 2022. november elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelezte, hogy a társadalmi válságjelenségek (rezsiemelkedés, tanár- és diákmegmozdulások, 20 százalékot meghaladó infláció) ellenére elhanyagolható mértékben még emelkedett is a kormányzópárt támogatottsága. A domináns pártra 2022. november elején a teljes, választókorú népesség 32 százaléka szavazott volna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók 52 százaléka választotta volna a Fideszt.

Egy hónappal később, december elején a választókorúak vonatkozásában vajmi kevés változás következett be (31 százalék, egyszázalékos csökkenés), míg a legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben 5 százalékponttal csökkent a kormányzópárt támogatottsága (47 százalékra). Az 5 százalékpontos csökkenés azonban ebben a nagyon szűk választói rétegben hibahatár körüli értéknek számít, nem szabad túlértékelni. Az, hogy tendenciáról vagy egy egyszeri mérési sajátosságról beszélhetünk-e, a következő vizsgálat fogja eldönteni - figyelmeztetnek a szakemberek. 

Fontos megjegyezni, hogy a bizonytalanok, vagy a választ megtagadók aránya 1 százalékkal, 32 százalékra csökkent. 

Az ellenzéki oldalon az előző hónaphoz képest csak elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek az IDEA számai alapján. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12 százalékkal), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal. Az előző méréshez képest a teljes választókorú népességen belül 1–1 százalékponttal nőtt a Jobbik, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt választottsága.

A biztos szavazó pártot választók körében is a DK bír a legnagyobb támogatottsággal (19 százalék), emellett december elején 1–2 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd 1, míg a Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett. A Mi Hazánk vonatkozásában ez az IDEA Intézet által mért legmagasabb érték (10 százalék).

Összegzésképpen a közvélemény-kutatók megjegyzik:

"mindaddig, amíg az ellenzéki oldal nem tud profitálni az esetleges támogatottság-vesztésből, ezek az eredmények nem veszélyesek a Fidesz számára."