Závecz Research: elsősorban a fiatalok és a fővárosiak akarnak kormányváltást

Závecz Research: elsősorban a fiatalok és a fővárosiak akarnak kormányváltást

Szoros versenyre készülhetünk a Závecz Research felmérése alapján. A nőknél és a középkorúaknál van a legnagyobb előnye az Orbán-kormánynak, amíg a fiatalok és a fővárosiak körében az ellenzék a népszerűbb.

Minimális az eltérés azoknak a száma között, akik továbbra is a Fideszt látnák szívesen hatalmon, és akik kormányváltást szeretnének – derül ki a 24.hu megbízásából, a Závecz Research által készített kutatásból. A megkérdezettek 45 százaléka szeretné, hogy április harmadika után is a Fidesz kormányozzon, még 42 százalékuk kormányváltást szeretne.

A portál által megrendelt kutatásból kiderül, hogy amíg a férfiak 46 százaléka az ellenzéket látná szívesen a kormány élén, addig csak 43 százalékuk tartaná hatalmon a Fideszt. A nőknél ezzel szemben a kormány hívei vannak többségben, 46 százalékuk a jelenlegi kormányt támogatja és csak 38 százalékuk szeretne változást.

Korosztályokra lebontva a 18 és 39 év közöttiek szeretnének leginkább kormányváltást, náluk a megkérdezettek 46 százaléka támogatja az ellenzéket, míg 43 százalékuk a Fidesz mellett áll ki. Az idősebb korosztályok a kormány maradását preferálják.

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők között ugyanannyian akarnak kormányváltást, mint amennyien nem, viszont a középfokú végzettséggel rendelkezők 49 százaléka támogatja a Fideszt és csak 38 százalékuk akar kormányváltást. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők között többen vannak a kormányváltás hívei, de az ebben a kategóriában megkérdezettek 17 százaléka nem tudott dönteni a két tömb között.

A budapestiek több mint fele – 51 százaléka – szeretné, hogy a jelenlegi ellenzék alakítson kormányt, a vidéki városokban viszont csak 41, a falvakban pedig 38 százalék válaszolt így.

Ezzel szemben a fővárosiak 37 százaléka bízik abban, hogy a választások után is Orbán Viktor marad a miniszterelnök, míg ugyanebben a vidéki városokban már 46, míg a községekben 48 százalék bízik.

A kutatás azt is felmérte, hogy mennyire népszerűek az Egységben Magyarország ígéretei az ellenzéki szavazók körében.

A megkérdezett szavazók között teljes az egyetértés (96 százalék) abban, hogy szükség van önálló egészségügyi és oktatási minisztérium felállítására.

Még magasabb az ellenzéki szavazók közötti egyetértés (98 százalék) abban, hogy el kell elszámoltatni a Fidesz-kormányokat, és fel kell tárni az elmúlt évek korrupciós ügyeit.

A megkérdezettek 80 százaléka örülne az euró bevezetésének és csak 9 százalék tartana ki a forint mellett, amíg 85 százalék ért egyet azzal, hogy háromról kilenc hónapra hosszabbítsák meg az álláskeresési járadék folyósítását.

A kutatás 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

A most kapott eredmények nagyon hasonlítanak a múlt héten, szintén a Závecz Research által készített, a Telex által hétfőn közzétett felmérés eredményeire.

Závecz Research: közel kiegyenlítettek a Fidesz és az Egységben Magyarországért esélyei

A Telex birtokába jutott Závecz Research friss közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy hat nappal a választások előtt közel ugyanannyian akarnak kormányváltást (42%), mint ahányan az Orbán-kormány maradását szeretnék (44%). A kutatás egyik legérdekesebb pontja, hogy a pártnélküliek körében is kiegyenlített, vagyis 26-26 százalék a kormány maradását, illetve annak távozását kívánók aránya.