Ukrán elnöki tanácsadó: A krími híd illegális létesítmény, meg kell semmisíteni

Ukrán elnöki tanácsadó: A krími híd illegális létesítmény, meg kell semmisíteni

Az Oroszország szárazföldi részét a Krím-félszigettel összekötő hidat meg kell semmisíteni mint legitim katonai célpontot - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a The Guardian című brit lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán szemlézett.

Az MTI emlékeztetett, hogy a hidat Oroszország építette, miután 2014-ben önkényesen bekebelezte az Ukrajnához tartozó félszigetet.

"Az egy illegális építmény, és a fő útvonala az orosz hadsereg ellátásának a Krímben. Az ilyen létesítményeket meg kell semmisíteni" 

- szögezte le Podoljak.

A tisztségviselő előrejelzése szerint a következő két-három hónapban "újabb eseményekre", például robbantásokra lehet számítani a félszigeten. Emellett kiemelte, hogy Ukrajnának további rakéta-sorozatvető rendszerekre van szüksége. Megjegyezte, hogy az ukrán ellentámadás egészen másképp működik, mint az orosz.

"Úgy tűnik, Oroszország mindenkit megtanított arra, hogy az ellentámadáshoz hatalmas mennyiségű élőerő kell, mint egy óriási ököl, és csak egy irányba kell haladni. Mi viszont nem alkalmazzuk a múlt század '60-70-es éveinek taktikáját" 

- fogalmazott Podoljak.

Az ukrán védelmi miniszter amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal folytatott telefonmegbeszélést, amelyet követően Olekszij Reznyikov a Twitteren közölte, hamarosan újabb katonai segítséget kap Ukrajna az Egyesült Államoktól.

Rakétatámadások Harkovban és Mikolajivban

Az Ukrajinszka Pravda a kormányzói hivataloktól származó értesülésekből készített reggeli összefoglalójában azt írta, hogy az orosz erők szerdára virradóan rakétatámadásokat hajtottak végre Harkov és Mikolajiv megyeszékhely ellen, továbbá Odessza és Donyeck megyei települések ellen. Odessza megyében három civil sérült meg, Donyeck megyében két halottja és hét sérültje van a támadásoknak. A javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében változatlanul súlyos a helyzet, az orosz erők hat településre nyitottak tüzet, aminek következtében úgyszintén sérültek meg polgári lakosok, de számukat nem hozták nyilvánosságra.

Robbanás Melitopolban

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz csapatok főként Harkov, Szlovjanszk, Donyeck, Bahmut és Zaporizzsja irányában hajtottak végre támadó műveleteket, helyenként a harcok most is tartanak.

Ivan Fedorov, az oroszok által elfoglalt Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy robbanás történt a város központjában az orosz parancsnokság közelében. Hozzátette, hogy további részletek egyelőre nem ismertek.

Az ukrán fegyveres erők sajtószolgálata közölte a Telegramon, hogy csapataik megsemmisítettek egy orosz támaszpontot a Herszon megyei Nova Kahovkában. A katonai cselekményekről szóló közléseket független forrásból nem lehet ellenőrizni - jegyezte meg az MTI.