KSH: Nem változott a gazdaság teljesítménye 2023 negyedik negyedévében

KSH: Nem változott a gazdaság teljesítménye 2023 negyedik negyedévében

A tavalyi év egészében viszont csökkent a GDP az előző évhez képest. Az építőipari termelés pedig ingadozott.

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján - a gazdaság teljesítménye szintén nem változott - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést ellensúlyozta az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások egy részének, főként a kereskedelemnek a visszaesése - fejtették ki.

2023-ban a bruttó hazai termék, vagyis a GDP a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől

- közölte a KSH.

Ingadozott az építőipari termelés

2023 decemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 6, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar decemberi termelése 5,1 százalékkal nagyobb volt a novemberinél.

2023-ban az építőipar termelése a 2022. évinél viszont 5 százalékkal kisebb volt .

Január-decemberben az építőipar termelői árai átlagosan 15,9 százalékkal nőttek az előző évhez mérten - ismertette a KSH.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)