Időhúzás: a KSH még nem számolta bele a rezsiárak emelkedését az inflációba

Időhúzás: a KSH még nem számolta bele a rezsiárak emelkedését az inflációba

Más módszertannal dolgoznak, mint az Eurostat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos oldalán elérhető fogyasztóiár-indexben még nem szerepeltették az áram- és gázárak augusztusi emelkedését. 

A hivatal honlapján olvasható inflációs adatokat ugyanis olyan módszertannal mérték, hogy az még nem éri el a kormány által meghatározott energiafogyasztási határt. Ahogy az alábbiakban látható,

mind az elektromos energia, mind a vezetékes gáz esetében változatlanul 100-as értéket írtak januártól kezdve augusztusig minden hónapban, azaz a legfrissebb adatoknál semmi nyoma a rezsicsökkentés-csökkentésnek.

Egy ide kapcsolódó tájékoztatójukban kifejtik, hogy a havi rendszerességgel mért árváltozásokat a háztartások érintettségének arányában veszik figyelembe a fogyasztóiárindex-számítás során.

Ebből kiderül az is, hogy bár a KSH számításait érinti a kormány által kiadott rezsidíjak változásáról szóló rendelet, de nem úgy számolnak, mint ahogy azt az Eurostat teszi, ahol a harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) módszertanával dolgoznak.

Míg ugyanis a HICP esetében minden szolgáltatásnál az árváltozást abban a hónapban kell elszámolni, amikor az adott szolgáltatás igénybevétele ténylegesen megtörténik, addig a hazai fogyasztóiár-index esetében a számla, azaz a kifizetés esedékességének időpontja számít, ami a rezsidíjak esetében jellemzően a fogyasztást követő hónap

- olvasható a KSH tájékoztatójában, ez pedig azt jelenti, hogy a hazai statisztikai hivatal az inflációs statisztikába nem havi, hanem éves viszonylatban veszik számításba.

Tehát a gáz és az áram drágulása eltérő időpontban jelenik meg a két indexben: 

míg a HICP esetében az árváltozás az augusztusi, addig a hazai módszertan szerint számított indexben a szeptemberi adatokban jelenik meg először.

Ezáltal hiába emelkedett Magyarországon a két energiahordozó ára már augusztus 1-től, az ezt ismertető pontos adatok majd csak a KSH szeptemberi adataiban lesznek majd hozzáférhetők.

Megemlítendő az a szempont is, hogy így viszont a szintén a KSH által augusztusban mért 15,6 százalékos infláció is vélhetően magasabb értékre rúgott volna.