A Külügyminisztérium segít árut szerezni egy baráti cégnek

A Külügyminisztérium segít árut szerezni egy baráti cégnek

Körlevélben kért fel egy sor magyar nagykövetséget és konzulátust a Külgazdasági-, és Külügyminisztérium vezetése március közepén, hogy végezzenek „piackutatást” egy Mega-Logistic Zrt. nevű cég számára – tudta meg az Azonnali.hu.

A portál információi szerint az utasítással felérő kérést többek között a bukaresti, a zágrábi, a ljubljanai, a belgrádi és podgoricai magyar nagykövetség, valamint a kolozsvári, ungvári, krakkói szabadkai konzulátus kapta meg. Az OPTEN céginformációs adatai szerint a felsoroltak közül több városban is működik telephelye a Mega-Logistic-nek.

A minisztérium azt kérte az érintett külképviseletektől, hogy mérjék fel, hogy az adott országban van-e olyan a háború következtében „beragadt áru” a kikötőkben vagy logisztikai központokban, amelyeket a cég felvásárolhat.

A minisztérium azt is megadta, hogy a Mega-Logistic elsősorban élelmiszerekben, gyógyszerekben, informatikai eszközökben, elektronikai eszközökben és sportruházatokban érdekelt.

A feladatot hétfőig kellett elvégezni a külképviseleteknek, azonban egyelőre azt nem tudni, hogy mennyire volt sikeres a „piackutatás”.

Az Azonnali megtudta azt is, hogy nem ez az első eset, hogy a minisztérium hasonló kéréssel állt elő.

Ez annak tükrében nem annyira meglepő, hogy úgy tűnik a Mega-Logistic különleges figyelmet kap a Külügyminisztérium részéről. A nagyon kiterjedt tevékenységet folytató vállalat már számos közbeszerzést elnyert – ők újították fel például a siklósi kórházat is –, köztük többet a Külügyminisztériumtól.

A Népszava számolt be arról még 2019-ben, hogy a Mega-Logistic vette át 15 külképviselet épületfenntartása és karbantartási munkáit, amit addig minden misszió saját hatáskörben végezte. Miután a cég átvette a munkát, azután rögtön megdrágult annak elvégzése és a négy év alatt összesen 4,8 milliárd forintot zsebelt be a cég.

Szintén a Mega-Logistic volt az, aki elnyerte a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet épületének felújítását, összesen 6 milliárd forint értékben.

A céget még 2003-ban alapították, egyik vezetője az a Lóki Géza, akit korábban okirathamisításért ítélt el a bíróság.