Különjuttatást kapnak a migránsvonatok jegyvizsgálói

A VDSzSz szerint azonban ezen vonatok által érintett összes munkavállalónak meg kéne kapni a különjuttatást.

A "migránsvonatok" közlekedésével kapcsolatos valamennyi forgalmi tevékenység ellátása esetén szolgálatonként bruttó 10 ezer forint különdíjazást kapnak a jegyvizsgálók és a vezető jegyvizsgálók. Ezzel szakszervezetünk, a VDSzSz Szolidaritás nyáron megfogalmazott elvárását kezdte el teljesíteni a munkáltató, a díjazást azonban a MÁV-Start és a MÁV Csoport többi, a menekültek szállításában közvetlenül érintett munkakörében foglalkoztatott vasutasnak is meg kell kapnia - áll a szakszervezet közleményében.

A menekülthullám átmeneti lezárultával végre elindult egy folyamat a MÁV Csoportnál: első lépésben Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a menekültvonatokon szolgálatot teljesített vezető jegyvizsgálók számára, szeptember 11-től visszamenőlegesen alkalmanként bruttó 10000 forint különdíjazást állapított meg. A MÁV-Start így honorálta, hogy végül mégsem volt fennakadás a menekültek szállításában.
Szakszervezetünk, a VDSzSz Szolidaritás bízik abban, hogy ez csak egy folyamat kezdete, hiszen nem csak a jegyvizsgálók, hanem a többi vasutas is nagy megpróbáltatásoknak volt kitéve, amikor több ezer embert kellett a szerb-horvát határról az ország több pontján át az osztrák határra elszállítani.

A VDSzSz szerint ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a különdíjazást vontatottan és lépcsőzetesen kapják meg az érintett munkakörök dolgozói. Elvárjuk, hogy a tulajdonosi jogköröket gyakorló közlekedési kormányzat mielőbb biztosítsa a MÁV vezetése számára a kifizetéshez szükséges pénzügyi eszközöket - írják a közleményben.