Kültérre válasszon ellenálló műanyag ablakpárkányt! (x)

Kültérre válasszon ellenálló műanyag ablakpárkányt! (x)

Az ablakszerkezetek nem lehetnek teljesek kültéri ablakpárkány nélkül, ugyanis ez az az elem, amely védelmet nyújt a fal, a káva számára a beázások ellen, illetve esztétikailag egésszé formálja a nyílászárókat.

Az ablakok belső oldalán is szokás párkányt használni, azonban ennek leginkább díszítő szerep jut, így anyaga az enteriőr stílusának, a háziak igényeinek megfelelően változatos lehet. A védelmet biztosító külső párkányok esetében a tartós, strapabíró anyagok jöhetnek szóba. A műanyag nyílászárók révén egyre több helyen találkozni műanyag párkányokkal, de vajon megfelelő védelmet nyújtanak?

Párkányok bel- és kültéren

Az ablakok tok- és szárnyszerkezetét kiegészítő párkányoknak kisebb jelentőséget tulajdonítunk, azonban a funkciójuk alapján a külső párkányok nem elhanyagolható részei a nyílászáróknak. Válassza az Ablak Outlet párkányai közül a beépítés helyének és igényeinek megfelelő műanyag vagy alumínium változatokat!

A belső párkányok vagy könyöklők hangsúlyos részei lehetnek az ablakoknak, illetve az enteriőrnek, hiszen ezek révén akár olvasókuckót, padot, otthoni irodai asztalt is kialakíthatunk. Változatos anyagokból készülhetnek az igényeinknek, ízlésünknek megfelelően.

A külső párkányok ezzel szemben elsődlegesen védelmi szerepet töltenek be, bár esztétikai funkciójukról sem feledkezhetünk meg, hiszen a nyílászárók részeként befolyásolják az épületek megjelenését, stílusát.

Külső párkányok anyaga

A külső oldali ablakpárkányoknak biztosítaniuk kell az időjárás viszontagságai elleni védelmet, különös tekintettel a csapadékra, illetve az ablakról csordogáló párára. Ennek okán ajánlatos tartós, időjárásálló anyagokat beépíteni. Klasszikusan az alumínium párkányok elterjedtek, de sok helyen találkozni műkőből, márványból, gránitból készült darabokkal is. És a műanyag nyílászárók elterjedésével egyre nagyobb számban alkalmaznak műanyagot is.

A műanyagok, megfelelő minőségben és védőbevonattal ellátva alkalmasak lehetnek kültéri használatra is. Ahogyan az ajtók, ablakok esetében, úgy a párkányoknál - az ablakok miatt is - számít hőtechnikai szempontból a vastagság és a légkamrás kivitel.

A beépítés minősége számít

Kültéri párkányok egyfajta tömítést jelentenek a fal és az ablak között. Hiányukban a csapadék károsítja a falat, a kávát, illetve a beszivárgó víz a belső oldalon penészedést okozhat.

A beépítésnél ügyelni kell arra, hogy a párkány kifelé lejtéssel készüljön el, ezzel is megakadályozva az ablakról lecsurgó nedvesség és a csapadékvíz falba jutását.

Minden esetben ellenálló anyagból készülő, megfelelő szélességű és hosszúságú külső párkányt kell választani és telepíteni. Ma már az ablakokhoz illő színes ablakpárkányokat is válazthatunk, a műanyagok és az alumíniumok alkalmasak erre, ráadásul élettartamuk alatt megőrzik színeiket.

A párkányok beépítését bízza szakemberre, hiszen precíz elhelyezéssel, pozícionálással javítható az ablakszerkezet energiahatékonysága, hőszigetelő képessége.