A konteós Hatoscsatorna kreatív igazgatója és Csák János egyetemi kollégája is milliós havi szerződést kapott a KIM-től

A konteós Hatoscsatorna kreatív igazgatója és Csák János egyetemi kollégája is milliós havi szerződést kapott a KIM-től

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) nyilvánosságra hozta négy novemberben módosított szerződését, amelyek egyébként olyan jól megmutatják a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. 

Például a Csák János vezette KIM-hez került a Miniszterelnökségtől a kormányzatnál igen népszerű New Land Media Kft és a Lounge Design Kft. konzorciumának keretszerződése a Családbarát Magyarország országos programsorozat kommunikációs kampánya.

A január 21. és "legfeljebb" július 31. közötti időtartamra több mint másfél milliárd forintot fizetett a cégnek az Orbán-kormány, azaz havonta 262 467 191 forint értékben. 

Aztán itt van a titokzatos Bánáti Bence. Sajnálatos módon a gyors világhálós keresésünk dacára sem derült ki, hogy ki ő, és milyen szakmai támogatással és tanácsadással segíti a családokért felelős államtitkár munkáját havi 1 050 000 forintért. Mindenesetre biztos jól teszi a dolgát, hiszen 2022. december 1. és 2023. november 30. között él a megbízási szerződése. Ugyanakkor már július 15-én is volt neki ilyen címen és ilyen havi apanázsért kontraktusa - reméljük, egyszer kiderülnek a részletek.  

Csák János és Szántó Zoltán Oszkár

Amúgy ilyen havi kiegészítőket láthatóan szívesen ad a minisztérium. Például Szántó Zoltán Oszkár

"bizalmi jellegű tanácsadás nyújtása a felsőoktatás és a tudománypolitika területén"

címen kötött megbízási szerződést a KIM-mel havi 1,5 millió forintért. A kontraktus 2022. július 1. és 2024. június 30. között érvényes. Szántó 2019-ig volt a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese, majd aztán az Egyetem által életre hívott Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont vezetője lett, aminek szakmai vezetője és alapítója Csák János volt. Aki aztán kultúráért és innovációért felelős miniszterként havi 1,5 millió forintos szerződésért foglalkoztatja régi munkatársát az egyetemről. 

Szintén elgondolkodtató a Decrescendo Kft. szerződése, amit most meghosszabbítottak 2023. november 30-ig. A szerződés szerint a cég helyszíni videodokumentációt készít havi 1,3 millióért. 

Alapvetően nincs gond a céggel, csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a tulajdonosa Gyarmati-Paor Zoltán, akinek már 2018-ban is volt szerződése a Kásler Miklós ex-humánminiszter "részvételével zajló események teljes videódokumentációjának elkészítésére", akkor még havi 450 ezer forintért. 

Például ezt a gyöngyszemet is Gyarmati-Paor készítette

Gyarmati-Paor Zoltán ezenkívül a Hatoscsatorna kreatív igazgatója is, amit az édesanyja, Paor Lilla vezet (aki 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet). A Hatoscsatorna zászlóshajója pedig a Hihetetlen magazin, az a összeesküvés elméleteket elmagyarázó, egyébként igen népszerű magazinműsor, amely - amikor épp nem ufokról és piramisokról beszél - tökéletesen kontextusba helyezi az Orbán-kormány álláspontját a migráció, az Európai Unió, vagy épp Oroszország kapcsán.  

Egyébként legutóbb pont a Hihetetlen magazin volt az, amelyik komoly álhírt közölt Orbán Viktorral és koronavírussal kapcsolatban - ám a retorziót megúszták. 

gazdaságfejlesztési miniszter

Ha mindenképpen szükség van tanulságra, akkor talán elég annyi, hogy ha jókor vagy jó helyen, könnyen beesik havi egymillió valamelyik minisztériumból.