Kurd-török összecsapások Törökországban

Kurd harcosok török katonai állásokra támadtak csütörtökre virradóra Törökországban.

Kurd harcosok török katonai állásokra támadtak csütörtökre virradóra Törökország keleti részén. A harcokban hét támadó életét vesztette - adta hírül csütörtökön a török hadsereg. Ugyancsak csütörtöki információ, hogy Ankara az utóbbi három hétben több mint száz honlapot bénított meg a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) való kapcsolat és terrorizmus támogatásának gyanúja okán. Az egyik éjjeli támadás Silopiban történt, az iraki-szír-török hármashatárpont közelében. A kurdok puskákból és aknavetőkből lőtték a török állásokat. Az akcióban négy kurd halt meg. Két hasonló támadás volt Diyadin városában, az iráni határ közelében. Az egyik célpontja egy katonai támaszpont, a másiké egy rendőrkapitányság volt. Ezekben az akciókban három kurd fegyveres vesztette életét.

A törökországi kurd lázadószervezethez, a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló AFN hírügynökség ugyanakkor azt jelentette, hogy a három halott közül ketten tizenéves ifjak voltak, akik egy pékségben dolgozva vesztették életüket. Az AFN szerint a diyadini támadások után a török különleges erők katonái lőni kezdtek a környező lakóházak felé, és agyonlőttek egy 15 és egy 16 éves pékinast.

A Hürriyet című török napilap csütörtöki számában arról írt, hogy a török igazságügy-minisztérium július 25. óta több mint száz honlapot állított le azzal gyanúsítva működtetőiket, hogy kapcsolatban állnak a PKK-val és ezzel a terrorizmust támogatják.