Mentők: „Vannak olyan helyek, ahol majdnem egy komplett állomás elkapta a fertőzést”

Mentők: „Vannak olyan helyek, ahol majdnem egy komplett állomás elkapta a fertőzést”

Már egyre nehezebben bírják a koronavírus-teszteléssel járó pluszmunkát a mentők – mondta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke a Klubrádióban.

Hangsúlyozta: a mentés a legelső, ez az Országos Mentőszolgálat elsődleges feladata, a tesztelést emellett kell elvégezniük. Részletezte: 12-24 órás szolgálatoknak vannak, és van már olyan hely, ahol a 12 óra egy részét mentési feladatokkal, más részét teszteléssel töltik, és vannak olyan mentők, akik befejezik a 12 órát, majd a szabadidejükben önként vállalják a tesztelést.

Felhívta a figyelmet arra, hogy bár használnak védőfelszerelést, ők is ki vannak téve a fertőzésnek.

Vannak olyan helyek, ahol majdnem egy komplett állomás elkapta a fertőzést, van, ahol 15 ember arra vár, hogy átessen a tesztelésen, és megtudja, hogy visszamehet-e dolgozni vagy sem.

Kusper Zsolt elmondta, már azt is problémásnak tartják, hogy a tesztelést a mentőszolgálat feladatául szabták. Jobb lett volna, ha a tesztelési pontokat hoznak létre, ahová elmehetnek az emberek, és csak akkor kell a menőknek kimenniük, ha idős, mozgáskorlátozott embert kell elérni.

Szerinte egyébként még mindig nem lenne késő ilyen tesztelési pontokat létrehozni, és odavezényelni az orvostanhallgatókat.

Úgy tudja, a tesztek elkészítésével is probléma van, legalábbis abból a szempontból, hogy hiába végzik el a mentők a teszteket, az elemzésnél is hiány van. Ott is kevesen dolgoznak, és kollégái értesülései alapján úgy tudja, közülük is többen karanténba kerültek.