Kutatás bizonyítja: Mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel az akkugyárakból

Kutatás bizonyítja: Mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel az akkugyárakból

A lítium-ion akkumulátorok gyártásához örök vegyi anyagokra is szükség van. Ezek az anyagok daganatos megbetegedésekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Friss kutatásukban amerikai tudósok jöttek rá, hogy ezekből az anyagokból sok van a gyárak környékén, de azoktól jóval távolabb is.

Mióta a kormány úgy döntött, akkumulátorgyárakkal árasztja el az országot, sokat hallhatott a nyilvánosság az úgynevezett örök vegyi anyagokról, vagyis a PFA-król. Ezek olyan vegyszerek, amelyek rendkívül lassan bomlanak csak le, és amik súlyos terhet róna a környezetre. Sőt az emberi egészségre is nagyon károsak.

Lítium-ion akkumulátorokhoz nélkülözhetetlen mérgező anyagok

Ezek az örök vegyi anyagok a lítium-ion akkumulátoroknak is nélkülözhetetlen részei.

Egész pontosan az egyik alosztályáról, a bis-FASI-ról van szó, ami a kutatók szerint súlyosan szennyezheti a környezetet és veszélyt jelenthet az emberi egészségre

– írja a The Guardian alapján a HVG.

A Texasi Műszaki Egyetem tudósai nagyon sok ilyen anyagot találtak a környezetben a gyártóüzemek közelében. Emellett megfigyelték jelenlétüket a távolabbi területeken is.

Azt találták, hogy a hulladéklerakókban elhelyezett akkumulátorokból származó PFA jelentős szennyezőforrásnak tekinthető.

Hogy mikorra lehetne hatékonyan tenni az ilyen vegyi anyagok ellen, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy ezeket a PFA-kat csak nagy körültekintéssel lenne szabad kezelni, az pedig egyáltalán nem célravezető, hogy az akkumulátorokat csak úgy kidobják a felhasználók a szemétbe - írja a lap.

(Kiemelt kép: Göd, 2017. május 29. - Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségén 2017. május 29-én. - MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)