Kutyákkal ment rá egy palesztin fiatalra az izraeli hadsereg

Vizsgálatot indított az izraeli hadsereg egy palesztin fiatal kutyák segítségével való elfogásának ügyében, miután egy, az esetet dokumentáló videó felkerült az internetre - jelentette kedden a helyi média.

Vizsgálatot indított az izraeli hadsereg egy palesztin fiatal kutyák segítségével való elfogásának ügyében, miután egy, az esetet dokumentáló videó felkerült az internetre - jelentette kedden a helyi média.

Az illető fiatalt kövek és Molotov-koktélok dobálásával vádolták, ezért fogták el Ciszjordániában, a Hebrontól északra lévő Karméj-Cur nevű izraeli telepes falu mellett.

Az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozó katonai szakértő szerint a köveket dobáló palesztin fiatalok elfogásának arányos és hatékony módszere a kutyák segítségül hívása, és az így elfogott tizenéves az esetet követően orvosi kezelésben részesült. A megszólaltatott illetékes szerint a katonák viselkedése viszont ezt követően nem volt szabályos, és ezért fegyelmi eljárást indítanak ellenük.

Az esetre úgy derült fény, hogy a szélsőségesen nacionalista jobboldali Jahad nevű párt politikusa, Michael Ben-Ari volt parlamenti képviselő hétfőn a történteket méltató üzenet kíséretében egy videót tett fel Facebook-oldalára a még decemberben lezajlott incidensről.

A filmfelvételen az Okec nevű kutyás egység katonái egy palesztin fiatalt szidalmaznak, és azt kérdezik tőle, hogy „ki a gyáva?” - miközben egy kutya a szájában tartja a fiú nadrágjának egyik szárát.

A felvételen a tizenhat éves Hamza Abu Hasém látható, aki jól ismert az izraeli biztonságiak előtt, a közelmúltban tizennyolc hónapos elzárásra ítélték terrorista tevékenységért – állítja a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

A decemberi incidensben több tucat palesztin csapott össze az izraeli katonákkal Karméj-Cur mellett.

A március 17-i izraeli választásokra készülő Egyesült Arab Lista az eset nyilvánosságra kerülése után közleményben ítélte el  az incidenst.

„Követeljük (az incidens) gyors és hatékony kivizsgálását és a fiút megtámadó katonák perbe fogását. Követeljük a felelősök törvény elé állítását, és hogy úgy tekintsenek erre a szörnyű incidensre, mint a megszállás által előidézett veszélyes romlás kifejeződésére” - áll az izraeli arabokat képviselő politikai erő közleményében.

A tizenéves kutyás elfogását és szidalmazását a Facebookon üdvözlő politikus az Ocma Jehudit, vagyis Zsidó Hatalom nevű párt egyik ismert képviselője, amely a márciusi választásokra pártszövetséget alakított a Sász nevű, keleti ultra-ortodoxokat tömörítő pártból kiszakadt csoporttal. A voksoláson Jáhád, vagyis Együtt néven indulnak. Ez a választási szövetség a közvélemény-kutatási adatok szerint négy százalék körül áll, jelenleg nem világos, hogy elérik-e a tavaly márciusban 3,25 százalékra emelt parlamenti küszöböt.