Küzdenek a civilek a Körösvölgyi Állatparkért: rengetegen tiltakoznak a privatizálás ellen

Küzdenek a civilek a Körösvölgyi Állatparkért: rengetegen tiltakoznak a privatizálás ellen

„Láthatatlan ellenséggel küzdünk, akik a kastélyunkat akarják elvenni tőlünk, pedig a Csáky-kastély a miénk.”

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a fideszes Lázár János-féle kastélytörvény ürügyén a Csáky-kastéllyal együtt magánosítanák Szarvas fő idegenforgalmi látványosságát, a 26 hektáros, ősfás Anna-liget a területén lévő állatparkkal együtt.

Ebben jó állapotú, de műemlék kastélyban van a Körös–Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóságának a székhelye mellette egy ökoturisztikai látogatóközpont, utóbbihoz tartozik a Kárpát-medencei őshonos állatfajokat ötszáz élő állattal és kiállításokkal is bemutató park – számol be a Telex szegedi tudósítója.

Kastélymutyi újratöltve: Lázárék már a nemzeti parkot is elkótyavetyélnék

Mint ismert, a Lázár János nevéhez fűződő jogszabály lehetővé tette volna, hogy közpénzen felújított, állami tulajdonban lévő, történelmi kastélyokat csak úgy magánkézbe adjanak. Erre előbb Novák Katalin, a kegyelmi botrányba belebukott igazságügyi miniszter, majd pedig az Alkotmánybíróság mondott nemet, ám végül mégiscsak sikerült átnyomni a kastélytörvény.

A Csáky-kastély és a nemzeti park ügye még a kormányt is megosztja. Nagy István agárminiszter kifejezetten ellenezte a tervet, ám a tárca engedélye nem szükséges a privatizációhoz, így Lázár János gyakorlatilag azt tehet, amit csak akar – hacsak a civilek meg nem állítják.

Pártpolitikától függetlenül, egységben: nem adják a kastélyukat!

Ahogy a Telexen is olvasható, alakult egy mára már több mint 2400 tagot számláló Facebook-csoport, amely azért küzd, hogy a szarvasi Anna-ligeti Csáky-Bolza kastély, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának székhelye és az itt található látogató központ állami, de legalábbis a szarvasi tulajdonban maradjon. Időközben ugyanis Szarvas város önkormányzata is bejelentkezett a privatizálásra ítélt kastélyra.

Babák Mihály polgármester korábban elmondta, ha megnyernék a tulajdonjoggal a lehetőséget a további használatra, akkor minden úgy maradhatna, ahogyan eddig volt, tehát a Nemzeti Park Igazgatósága és a Látogatóközpont is tovább működhetne a mai helyén az állatparkkal.

A VÉDJÜK MEG A KÖRÖSVÖLGYI ÁLLATPARKOT NYILVÁNOS FÓRUM névre hallgató csoport tagjai egyáltalán nem tartják helyesnek, hogy az állami, azaz köztulajdonból magántulajdon legyen, mert úgy vélik, azután talán senki sem léphetne be a parkba. Ahogy Szíjártó Olga, a fórum egyik elindítója fogalmazott:

„Láthatatlan ellenséggel küzdünk, akik a kastélyunkat akarják elvenni tőlünk, pedig a Csáky-kastély a miénk: szerves része a gyerekkorunknak, az életünknek, a mindennapjainknak.”

A privatizáció ellen tiltakozókat nem nyugtatja meg, hogy a kastélytörvény szerint a szerződésben a tulajdonszerzőnek elő kell írni, hogy továbbra is látogatható maradjon a terület, mert a hivatalos szövegben nincs benne, hogy állatparkot igenis meg kell tartani.

„Számunkra elfogadhatatlan, hogy nem kapuk részletes és alapos, nyilvános tájékoztatást, a Csáky-kastély ügye körül sok minden titkos lehet, amit a kormány tervez”

– mondta Regős Mátyás, aki szintén kezdeményezője és szervezője a tiltakozásnak.

„Vagy megnyeri az önkormányzat, vagy nem, de erről mi még nem tudunk semmit” – véli Szíjártó Olga. Regős szerint az önkormányzat esélyeit ronthatja, hogy a kormány a pályázati anyag mellé 10 millió forint befizetését írja elő, ami nem járna vissza a sikertelen pályázás esetén sem. Ez leszűkíti az esélyesek körét, szakmai és civil szervezeteknek is akadályozza az indulását. A tiltakozók szerint eközben az idő is sürget, mert

azt nem lehet tudni, mikor és mi történik a háttérben a kormány szintjén a Csáky-kastély és a többi hasonló ingatlan ügyében.

A szervezők szerint a Facebook-csoportban magánemberek vannak, akik pártszimpátiától függetlenül csatlakoztak, és pártpolitikától mentesen küzdenek. Mindössze azt akarják elérni, de azt feltétlenül, hogy ne vegyék el a szarvasiaktól a Csáky-kastélyt és a parkot. Ezért petíciót is indítottak, és az aláírók száma folyamatosan nő, néhány nap alatt túllépte a két és félezret.

Lázár János oldalán pattog a labda

Az Építési és Közlekedési Minisztérium fura urát nemrégiben egy sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről.

Lázár akkor azt javasolta a tiltakozóknak, hogy előbb forduljanak az Agrárminisztériumhoz és a Nemzeti Parkhoz, és majd azután őhozzá. Kijelentette, nem ragaszkodik a privatizáláshoz, a szakértőivel elemezteti és felülvizsgáltatja, azután majd mérlegeli a Csáky-kastély ügyét.

(Címlapkép: Lázár János)