A Lady MRD újra az Adrián - Az N1TV megtalálta a horvát partoknál a NER luxusjachtját

A Lady MRD újra az Adrián - Az N1TV megtalálta a horvát partoknál a NER luxusjachtját

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter lebukott, hogy a Lady MRD fedélzetén nyaral az Adrián, az N1TV megtalálta a horvát partoknál a luxus jachtot, így közszemlére került a Szijj László oligarcha offshore cégének tulajdonában álló vízi palota. A hírhedt Lady MRD-on a tiszakécskei nagyvállalkozó mellett hajókázott már Mészáros Lőrinc és egész családja, valamint ugye ezen fotózták le tavaly nyaralás közben a külügyért, de utazott már vele a MÁV vezetője és sokan mások is a NER-elitből.

Zárójelben emlékezzünk meg arról, hogy július végén derítette ki az Átlátszó, hogy az Orbán Viktor egyik strómanjának tartott Szijj László offshore cége egy újabb, az eddigieknél is nagyobb jachtot vett, ami már eléri az 50 méter hosszúságot is – emellett a Lady MRD szinte eltörpül a maga 42 méteres hosszával. De az N1TV fotóin láthatjuk, hogy valójában a Lady MRD-en is nagyon sok fideszes elfér.

Bár Lady MRD-ról tavaly óta az a hír járja, hogy eladósorba került, az biztos, hogy a 7 milliárd forintot érő hajó nem egy kikötőben várja a vevőt egy ELADÓ! feliratú táblával az oldalán. 

Sőt, kifejezetten mozgalmas napjai voltak a kormányközeli cirkálónak. A tehetősebb magyar nyaralótulajdonosok által kedvelt Vis szigetéről indult el a hét elején, majd augusztus 4-én már Korcula egyik kikötőjében pihent meg, ahonnan múlt csütörtökön a délebbre fekvő Dubrovnik felé vette az irányt. A máltai zászló alatt közlekedő Lady MRD azonban nem a világhírű dalmáciai város régi jachtkikötőjében eresztett horgonyt, hanem Dubrovniktól kb. 20 kilométerre délre, Cavtatban. 

Itt fotózta le az N1TV munkatársa is, ahogy a festői szépségű település ódon kikötőjében pénteken és szombaton szorgosan takarítja a személyzet a NER-nyaralóként funkcionáló luxusjachtot. Szemtanúja lehetett például annak is, amikor italos kartonokat hordanak le a fedélzetről, ami szintén arra utal, hogy a hajó továbbra is szabadidős célokat szolgál. 

A hajó péntek éjjel is kivilágítva állt a kikötőben, de akkor még nem indult el sehova. Cavtat egyébként a környékbeli romantikus partszakaszairól és természeti látványosságairól is ismert, amelyeket a nyaralók általában nem ekkora jachtokkal szoktak megközelíteni, hanem az ahhoz tartozó a motoros gumicsónakokkal. 

Egy egynapos hajókázás egy ilyen szabadidős jachttal egyébként a tipadvisor.com utazási oldal szerint Dubrovnik környékén minimum 500 ezer forintba is kerülhet egy hatfős csoportnak. A Lady MRD tulajdonosa viszont nyilvánvalóan nem enged akárkit a hajó fedélzetére. 

Szijj László vagyonát mintegy 200 milliárd forintra becsülik, ezzel a 4. volt legutóbb a leggazdagabb magyarok listáján. A máltai offshore cégének másik két hajója sem tölti tétlenül a nyarat. A Lady MRD-nál kisebb Artemy legutóbb Zadarból indulva szintén a horvát szigetek között cirkált. A Seagull MRD pedig jelenleg az olaszországi Szardinia egyik kikötőjében várja illusztris vendégeit. A Lady MRD egyébként vasárnap visszaindult Dubrovnik érintésével Mljet szigetére, az elmúlt éjszakát már Polace kikötőjében töltötte.

Hogy mekkora a valóságban a Lady MRD? Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, viszonyítsuk az épp arra hajózó kajakoshoz:

Az N1TV hamarosan helyszíni riporttal jelentkezik majd a NER-elit térhódításról a horvátországi jachtkikötőkben.

A Szijjártót jachtoztató Szíjj László szerezte meg az uniós és magyar költségvetési pénzzel is megtámogatott balatonfüredi üdülőt

Immár okirati bizonyítékunk van arra, amit egy hónapja még csak sajtóinformációként írtunk meg: a tiszakécskei milliárdos, a közbeszerzéseket sorra nyerő Duna Aszfalt tulajdonosa, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert luxusjachtján nyaraltató Szíjj László szerezte meg a balatonfüredi Villa Vitae tulajdonjogát. Az ingatlan friss tulajdoni lapjának tanúsága szerint az adásvételről szóló dokumentumokat július 9-én érkeztették a Földhivatalhoz.