Kicsinálták a társasházak támogatását is, de még a Fidesz sem tudja, mi lesz helyette

Ez is több százezer ember közös megtakarítása.

Rohamtempóban, alig több mint 24 óra alatt vonta meg az Orbán-kormány a magyar családoktól a lakástakarékpénztárakon keresztül igénybe vehető állami támogatást. Kocsis Máté frakcióvezető és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mai sajtótájékoztatóján több kérdést is kapott a több tízmilliárdos „átcsoportosítást” illetően.

A Fidesz sajnál évi 72 ezer forintot a lakásra gyűjtőktől

Orbán Viktor pártja azt szeretné, ha nem járna tovább állami támogatás a lakás-előtakarékosságra. A lakáscélú megtakarítás állami dotációjának elvétele a már megkötött szerződéseket nem érinti, a szerződések esetleges meghosszabbítását azonban igen! Mit gondol, az évi 72 ezer forint támogatás összegéért Mészáros Lőrincnek mennyi ideig kell dolgoznia?

A megtakarító polgárok mellett a törvénymódosítás nagy vesztesei a társasházak, lakásszövetkezetek is. Ők a közös tulajdonú ingatlanrészek felújítására, korszerűsítésére nyithattak lakástakarékpénztári számlát, és nekik is járt az állami támogatás lakásszámtól függően 108 és 324 ezer forint között. Tavalyi adatok szerint 40-50 ezer társasház rendelkezett lakástakarékpénztári szerződéssel. Arról nincs információnk, hogy ez hány lakást takar, illetve ebben összesen hány személy él, de tekintettel arra, hogy társasházat minimum két lakás alapíthat, így úgy becsüljük, több millió személy ilyen jellegű közös megtakarításáról lehet szó. Az új szabályozás szerint a jövőben kötött, valamint a lejáró, de meghosszabbított szerződések esetén a társasházak, lakásszövetkezetek sem lesznek jogosultak az állami támogatásra.

Arra azonban sem Kocsis Máté, sem Gulyás Gergely nem tudott válaszolni, hogy a társasházak hova fordulhatnak, ha hosszútávú megtakarítást szeretnének. Magánszemélyek esetén a csok kiutat jelenthet, az ugyanis – a demográfiai hanyatlást ellensúlyozandó – a gyermekvállalásra helyezi a hangsúlyt. Egy társasház vagy lakásszövetkezet viszont értelemszerűen nem képes gyermeket vállalni.

A két fideszes politikus az erre vonatkozó újságírói kérdésekre csak annyit tudott felelni, hogy „megvizsgálják a csok jogosulti körének kibővítését” , és a kormány erről döntést fog hozni. Gulyás Gergely ígérete szerint a döntés még az idei évben megszületik. Hogy a közös képviselők addig mit tegyenek, arra nem tértek ki.

Lakástakarékpénztárak: se támogatás, se alternatíva, se magyarázat

Megkezdődött a parlamenti vita lakástakarék-pénztárak beszántásáról. Egyelőre az még nem derült ki, hogy miért volt szükség a kivételes eljárásra , és arra sem sikerült választ adni, hogyha megszüntetik az előtakarékosságnak ezt a formáját, akkor milyen más lehetősége lesz a lakásra vágyóknak. Ezt ugyanis még vizsgálják.

Kocsis és Gulyás folyamatosan azt emelte ki, hogy nincs szó elvonásról, a lakástakarékpénztárakon keresztül juttatott állami támogatás összege beépül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) rendszerébe. Tagadták, hogy a villámgyorsan áterőltetett törvénymódosításnak köze lenne ahhoz, hogy a lakáslottó néven ismert Nemzeti Otthonteremtési Közösségekhez (NOK), mely egy kevésbé sikeres konstrukciónak nevezhető. A 2019-es költségvetés fejezeti indokolása szerint

fontos eleme az otthonteremtést ösztönző rendszernek a lakástakarékpénztári megtakarításokhoz nyújtott állami támogatás,

ezen a jogcímen a javaslat 79,5 milliárd forinttal számol (2017-ben 61,6 milliárd forintot fizettek ki), míg a NOK megtakarításaihoz adott állami támogatás mértéke a javaslat szerint csupán 2 milliárd forint.