Tiltakozó tanár a Hír TV-ben: „Hány Karikó Katalint veszítünk el?”

Tiltakozó tanár a Hír TV-ben: „Hány Karikó Katalint veszítünk el?”

A Telex vette észre, hogy a kormánypárti Hír TV-ben élő adásban kritizálták a kormányzat oktatáspolitikáját. Lakatos Máté, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium egyik tanára éppen a szerdai diáktüntetés alatt volt a műsor vendége és meg is jegyezte,

most ő is a Kossuth téren lenne, ha nem hívták volna be a stúdióba.

A műsorvezető próbált terelni, amikor arról kérdezte, hogy a Budai Ciszterciben is tapasztalnak-e pedagógushiányt? Lakatos azt mondta: náluk minden órát szakos tanár tanít, de többen gondolkodnak azon, hogy elhagyják a pályát. 

Ennek egyik oka, hogy a pedagógusoknak saját gyerekeik és a tanulóik között kell választaniuk. Mégpedig azért, mert rengeteg munkájuk miatt valamelyikőjüktől mindenképpen elveszik az időt

- mondta Lakatos Máté.

A műsorvezető szerint a pedagógusok évtizedek óta azt érzik, el vannak hanyagolva ezért felvetette, hogy „mennyivel lennének elégedettek (…), amikor mondjuk már kevesebb pályaelhagyó lenne, és kicsit nyugodalmasabb hangvételben lehetne kérni az igényeiket?”

Lakatos Máté felhívta a műsorvezető figyelmét, az a probléma, hogy a bérük még mindig a 2014-es minimálbérhez van kötve, és persze most rosszabb a helyzet, de például a háború előtt sem történtek előremutató lépések.

A műsorvezető végül azzal próbálkozott, hogy a Hírt TV munkatársát állítólag inzultálták a Parlament épülete előtt és a tanár véleményét kérdezte erről. Lakatos Máté szerint ez nyilván nem helyes, akkor is, ha az adott tévével nem szimpatizál.

De ez egy tünet, és ne a tünettel foglalkozzunk, hanem azt nézzük meg, hogy a problémát hogyan tudjuk megoldani.

Végül Setényi János oktatáskutató szavait idézte, aki két éve azt mondta: ma egy középiskolai felvételin nem indul egyenlő esélyekkel az a gyerek, akinek a szülei nem tehetik meg, hogy magántanárhoz járjon ezért az iskolarendszer igazságtalan.

„Hány Karikó Katalint veszítünk el amiatt, mert rengeteg tehetség, tartalék van olyan társadalmi rétegekben, akik nem tudják megengedni maguknak a magántanárokat?”

- tette fel a kérdést Lakatos, aki szerint ennek a tünete lehet, hogy ilyen dühösek az emberek.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/CR_RNUH3gHQ.jpg?itok=xK60feF4","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=CR_RNUH3gHQ&t=60s&ab_channel=H%C3%ADrTV","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}