Tovább erősödik a vulkánkitörés Spanyolországban

Tovább erősödik a vulkánkitörés Spanyolországban

Tovább erősödik a Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. Keddre virradóan megnyílt egy újabb kürtő a vulkanikus hegy oldalán, folytatódott a kisebb földrengések sorozata, már 106 hektárnyi területet borít láva, és már mintegy hatezer embert evakuáltak a veszélyeztetett területekről.

A Cumbre Vieja vasárnap tört ki. Nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert a megelőző napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A sok kisebb földrengés között hétfő este volt egy 3,8-es erősségű is.

A lávafolyam kedd hajnalra már 166 házat pusztított el, de még nem érte el a tengert, pedig már hétfő este számítottak erre. Ha ez megtörténik, akkor a megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt mérgező gázok kerülhetnek a levegőbe, és robbanások is bekövetkezhetnek. Szerencsére a természeti katasztrófának továbbra sincs áldozata. A vulkánkitörés még hetekig eltarthat. A 83 ezer lakosú La Palmán legutóbb 1971-ben volt vulkánkitörés.

(MTI nyomán)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}