Lassuló világgazdasági növekedésre számít az ENSZ 2024-ben

Lassuló világgazdasági növekedésre számít az ENSZ 2024-ben

Az Európai Unió GDP-növekedése viszont ezen belül gyorsulhat.

Az ENSZ azzal számol, hogy tavalyhoz képest lassul a globális gazdasági növekedés az idei évben - adta hírül az MTI.

A "Világgazdasági helyzet és kilátások - 2024" című ENSZ-jelentés összeállítói szerint

a globális gazdaság növekedése idén 2,4 százalékra lassul a tavalyi 2,7 százalékra becsült szintről, ezzel tovább távolodik a Covid-járvány előtti 3 százaléktól.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) derűlátóbbak voltak legutóbbi előrejelzéseikben. Az IMF szerint a globális gazdaság növekedése 2,9 százalékra lassul idén a tavalyi 3 százalékról, míg a párizsi székhelyű OECD szerint a globális GDP-növekedés 2,7 százalékra mérséklődik a tavalyi 2,9 százalékról.

Az ENSZ-dokumentum megállapítja, az elhúzódó szigorúbb hitelfeltételek és a magasabb hitelfelvételi költségek "erős ellenszél" az eladósodott világgazdaság számára, különösen a szegényebb fejlődő országok esetében, és hogy befektetésekre van szükség a gazdasági növekedés újraindításához.

A jelentés szerint

a globális infláció, amely 2022-ben 8,1 százalék volt, tavaly 5,7 százalék, idén pedig 3,9 százalékra lassul, ugyanakkor a fejlődő országok körülbelül egynegyedében az éves infláció 10 százalék fölötti lehet az idén.

Az Egyesült Államok gazdasága "rendkívül jól" teljesített 2023-ban, amikor a GDP várhatóan 2,5 százalékkal nőtt, idén azonban a gazdaság teljesítménye 1,4 százalékra lassul.

Az előrejelzés szerint

az Európai Unió GDP-növekedése a tavalyi 0,5 százalékról 1,2 százalékra gyorsul idén részben a fogyasztói kiadások felfutására,

amihez az alapot az inflációs nyomás enyhülése, a reálbérek emelkedése és a továbbra is stabil munkaerőpiac teremti meg.

Miután Kínában a gazdaság 3 százalékkal nőtt 2022-ben, a múlt év elején lassulás volt tapasztalható, de a második fél év fordulatot hozott, így a GDP 5,3 százalékkal bővült. Az ENSZ-jelentés szerint idén 4,7 százalékra lassul a kínai gazdasági növekedés az ingatlanszektor problémái és a kínai termékek iránt mérséklődő külső kereslet miatt.

Az ENSZ szerint csak mérsékelten nő a GDP Afrikában, idén 3,5 százalékra emelkedik a tavalyi 3,3 százalékról. A jelentés szerint a kibontakozó éghajlati válság és a szélsőséges időjárás visszavetik a mezőgazdasági kibocsátást és a turizmust, miközben a geopolitikai instabilitás továbbra is hátrányosan érint majd számos térséget, különösen a Száhel-övezetet és Észak-Afrikát.

Az ENSZ a kelet-ázsiai gazdaságok növekedésének mérsékelt lassulását várja, a tavalyi 4,9 százalékról idén 4,6 százalékra, míg Nyugat-Ázsiában a GDP idén várhatóan 2,9 százalékkal nő a tavalyi 1,7 százalék után.

Dél-Ázsiában a GDP-emelkedés a tavalyi 5,3 százalék után idén 5,2 százalékra mérséklődik, a bővülés azonban így is kiemelkedően magas marad elsősorban a világ leggyorsabban növekvő gazdaságának számító Indiának köszönhetően. Az ENSZ-jelentés szerint India gazdasága idén 6,2 százalékkal nőhet a tavalyi becsült 6,3 százalék után.

(Címlapkép: Unsplash)