Hiába a Dömötör Csabával szembeni jogerős ítélet, tovább nyilasozik a kormány a Parlamentben

Hiába a Dömötör Csabával szembeni jogerős ítélet, tovább nyilasozik a kormány a Parlamentben

Hiába a Dömötör Csabával szembeni jogerős ítélet, tovább nyilasozik a kormány a Parlamentben.

A tegnapi napirend előtti felszólalások alkalmából Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára beszélt a Jobbik kapcsán "kisnyilas gyökerekről", tette mindezt annak ellenére, hogy államtitkár társa, Dömötör Csaba ennek kapcsán már jogerősen veszített az Alfahírrel szemben. 

A (kis) nyilasozás ugyanis minimum degradálja a Holokauszt áldozatainak emlékét, rosszabb esetben egyenesen gúnyolja azt. 

A 2019-ben a képviselőtársain sárga csillagot kereső Dömötör Csaba 2021 februárjában a zsidó származását nyíltan vállaló, Jakab Péter, a Jobbik akkori elnökét egy agresszív nyilashoz hasonlította, csak azért, hogy bebizonyítsa, hogy Gyurcsány Ferenc áll az ellenzék mögött. 

"Azzal, hogy az "őszödi szemkilövető" összetákolta a baloldali koalíciót, jól láthatóan kialakult egy munkamegosztás is a baloldalon és ebben a Jobbikra és személy szerint Önre, az agresszív nyilas vagy agresszív ávós szerepét osztották, akinek semmi más dolga nincsen, csak gyűlöletet gyűjteni, gerjeszteni még ott is ahol korábban nem volt"

- idéztük cikkünkben az államtitkárt. 

Dömötör Csaba a szembenézés helyett inkább bírósághoz fordult, mert szerinte az Alfahír megsértette a jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy azt a valótlan tényt állítottuk, miszerint a holokauszt áldozatait gúnyoló, de emléküket mindenképpen degradáló kijelentést tett.

Azt próbálta a bíróságon bebizonyítani, hogy ő a Kormány nevében eljárva a parlamenti felszólalásában egyáltalán nem utalt a holokausztra és annak áldozataira sem; közvetlenül vagy közvetetten nem tett olyan kijelentést, amely a holokauszt áldozatait gúnyolná, emléküket kicsinyítené vagy leértékelné. Ami alapból nem lehet igaz, hiszen a nyilasoknak volt köze magyar állampolgárok módszeres elpusztításához, Jakab Péternek pedig nyilván nem, és még egy-egy durvább hangvételű parlamenti felszólalást sem lehet összehasonlítani egy gyilkosággal.

Jogi képviselőnk a másod fokú eljárás során arra világított rá, hogy "Dömötör Csaba korábbi nyilatkozata – sárga zsidó csillagok hiányolása az ellenzéki képviselőkről – és a köztudottan zsidó felmenőkkel rendelkező Jakab Péter agresszív kisnyilasnak nevezése alapot adtak annak a véleménynek a kifejtésére, hogy a holokauszt áldozatait gúnyolta, de legalábbis emléküket degradálta. A felperes államtitkár ugyanis azt a sárga csillagot „hiányolta”, amelyet nem csak a gettókban, de a koncentrációs-, valamint a haláltáborokban is hordaniuk kellett a zsidó származású embereknek. A felperesnek ez a kijelentése annak idején komoly visszhangot keltett, nem nevezhető ízlésesnek, joggal tekinthető úgy, hogy a holokauszt áldozatainak emlékét sérti. Az pedig köztudomású, hogy a nyilasok milyen szerepet játszottak a deportálásokban, a sárga zsidó csillagot viselő honfitársaink elleni atrocitásokban. Egy olyan személyt hozzájuk hasonlítani, akinek a holokauszt az ártatlan, meggyilkolt felmenői miatt a személyes tragédiája is, azon túl, hogy döbbenetes érzéketlenség, nevezhető a holokauszt áldozatai emléke degradálásnak. Nem túlzás, semmiképpen sem minden ténybeli alapot nélkülöző erre az áldozatok gúnyolása kifejezést használni" - ezt érvelést végül elfogadta a Fővárosi Ítélőtábla. 

A jogerős ítéletben többek között azt is kimondták, hogy az Alfahír "értékítélete a felperes parlamenti felszólalásaihoz kapcsolódott, nem tartalmazott öncélú, a közügyek vitatásán túli közlést, és kifejezésmódja mentes volt a megalázó, bántó, sértő kifejezések használatától". 

A lényeg, hogy nem lehet tét nélkül, pusztán a saját szórakoztatásunk kedvvért - bárkit - nyilasozni, hiszen azzal azoknak az áldozatoknak a súlyát értékeli le, akiket a valódi nyilasok gyilkoltak meg.