Lázadás Hollywoodban: besokalltak a szexizmustól a színésznők

"Férfiaknak nem szoktuk mondani, hogy nahát, milyen erős férfit játszottál - füstölgött Carey Mulligan az Elle magazinnak adott interjújában. „Az, hogy csodaszámba megy, ha sikerül felmutatni egy erős nőt, szerintem kész őrület. Én is főleg olyan szerepajánlatokat kapok, ahol valakinek a feleségét vagy a barátnőjét kellene eljátszani. Ez engem nem érdekel: én a főhős akarok lenni!"
 
 
Carey Mulligan szerint a dicséret, hogy egy filmben milyen erős nőket sikerül ábrázolni, azt sugallja: a nők eredendően gyengék, ezért aztán rögtön ünnepelni kell, ha sikerült összehozni egy erős nőről szóló történetet. Carey a feminista mozgalom kezdeteiről szóló A szüfrazsett című film főszereplője, de nem gondolja, hogy több mint 100 év alatt túl sok előrelépés történt volna a nemek egyenjogúsága terén - ennyi idő telt el a filmben ábrázolt események óta.
 
Ms. Mulligan (akit egyébként már jelöltek is Oscarra, nem véletlenül) nyilatkozata kapcsán mindenekelőtt nem árt megjegyezni: de igen, a filmszakmában szokás a férfiakat azért dicsérni, mert, teszem azt, hitelesen megformáltak egy erős, és például igazán maszkulin, kőkemény karaktert. Csak erre ők büszkék. De miért ne lennének? 
 
Carey Mulligan ráadásul gyönyörű és tehetséges, csodálatos színésznő. Üzenjük neki erről a távoli kontinensről: bőven van minek örülnie, és még csak azt se mondjuk, elégedjen meg a mostani állapotával. Ellenben küzdjön, és bízva bízzon. Mi lennénk a legboldogabbak, ha főszerepért kapná meg az Oscart. Csak nehogy a köszönőbeszédében az legyen majd a szívfájdalma, hogy valakinek a barátnője volt a szerepe szerint… A színészetben pont az a kihívás, hogy mindenféle karaktert meg kell tudni formálni.
 
 
Az utóbbi időben egyre több A-listás színésznő kel ki Hollywood szexiszmusa ellen, többek között Patricia Arquette, Maggie Gyllenhaal és Jessica Chastain. Csatlakozott hozzájuk George Clooney is, aki arra kérte a forgatókönyvírókat, ha lehet, próbálják meg úgy átírni a sztorikat, hogy nő lehessen a főszereplő.
 
Mondjuk ennyiből az egyébként sokszor ugyanúgy biodíszletként használt kockáshasú hollywoodi férfiak is háboroghatnának. Sőt, reklamálhatnának az Amerikai Filmakadémiánál is, hogy szüntessék meg a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-kategóriát. Mert milyen lesajnáló már a mellékszereplő-titulus.