Lázár minisztériuma júliustól megemeli a vonat-, busz- és HÉV-jegyek árát

Lázár minisztériuma júliustól megemeli a vonat-, busz- és HÉV-jegyek árát

Ezzel az új ország- és vármegyebérletek felé terelnék az embereket.

Áremelés várható a vonat-, busz- és HÉV-közlekedésben, elsősorban a rövidebb távolságokon július 1-től, mivel változtatnak a távolságalapú jegyek árain – értesült a Telex egy a minisztérium által kiküldött levélből. A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium kérdésükre egyelőre csupán azt válaszolta:

„Az országos és vármegyebérletek bevezetése óta folyamatos a tarifarendszer felülvizsgálata, amelyben a jövőben további változások várhatóak. Ez azonban nem drágulást, hanem összességében a szolgáltatásokhoz való egyszerűbb és korlátlanabb hozzáférést biztosítja, amelyről hamarosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”

A tárca tehát jó eséllyel az új bérletrendszer, avagy az országos és vármegyebérletek felé terelné az ingázókat.

A lap úgy tudja, a jegyek árának emeléséről szóló utasítást megkapta a MÁV-Start, a GYSEV, a Volánbusz, valamint a MÁV-HÉV első embere is, továbbá több kisebb közlekedési társaság.

Információik szerint a különböző járműveken az állam hatókörébe tartozó cégeknél az alábbi emelésekkel érdemes számolni:

🟣 0-10 kilométeres távokon: 250 forint helyett 400 forintra,

🟣 10-15 kilométeres távokon: 310 forint helyett 450 forintra,

🟣 15-20 kilométeres távokon: 370 forint helyett 500 forintra,

🟣 20-25 kilométeres távokon: 465 forint helyett 550 forintra, és

🟣 25-30 kilométeres szakaszokon: 560 forint helyett 600 forintra nő a menetjegyek ára.

Ugyanakkor a Telex azt is írja, hogy az áremelés egy összetettebb tarifaátalakítás eredménye lesz, s ezáltal a drágulások mellett hamarosan kedvező változások is ismertté válhatnak.

(Címlapkép: Lázár János építési és közlekedési miniszter érkezik a MÁV Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának alakuló ülésére a MÁV budapesti székházban 2023. május 15-én. MTI/Máthé Zoltán)