Lázár beszólása után távozhat az állambiztonsági múltú belügyi államtitkár

Nagy Imre újratemetése ÁVH-s múltú ügynöktől kapott jelentéseket.

Pintér Sándor bizalmi embere azután döntött így, hogy Lázár János „kínosnak és kellemetlennek” nevezte az egyik kormányinfón előléptetését.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel arra utalt, hogy Tasnádi 1988-ban főhadnagyként a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. Osztály C alosztályának megbízott vezetője volt, 1989-ben már századosként vezette az osztályt, Nagy Imre újratemetése idején pedig operatív tisztként beépített ügynököktől, többek közt egy ÁVH-s múltú ügynöktől kapott jelentéseket.

Tasnádi Lászlót Áder János köztársasági elnök rendőr vezérőrnagyból rendőr altábornaggyá léptette elő még idén október 19-én. A kinevezés indoklása az ilyen esetekben megszokott volt, a „kimagasló szolgálati tevékenységét” ismerték el. Ami még kellemetlenebbé teszi előléptetését, hogy mindez az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának apropóján történt.

Senki sem állt ki mellette

Lázár János a kormányinfón azt mondta: beszéltem erről miniszterelnök úrral is. Ő is kifejezetten kellemetlennek gondolja." Hozzátette továbbá: amennyiben rajta múlna, nem lehetnének a rendőrség állományában az egykori III-as csoportfőnökség tagjai.

Az Index úgy tudja: a Lázár-féle meglehetősen kemény szavakon túl az is rosszul eshetett Tasnádinak, hogy a Fidesz rendészeti kérdésekkel foglalkozó politikusai szakmai munkáját ugyan elismerték, de nem álltak ki mellette.