Lázár János a halálbüntetés híve!

Teljessé vált a kommunikációs fordulat a Fidesznél. Orbán Viktor még a halálbüntetésről szóló vita napirenden tartásáról beszélt, Lázár János ma azt mondta, ő kifejezetten híve a halálbüntetésnek.

"Kifejezetten híve vagyok a halálbüntetésnek" - fogalmazott Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján egy kérdésre.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy országgyűlési képviselőként képviseli ezt az álláspontot. Lehet, hogy nagyobbat akart mondani Orbánnál?

Arra a felvetésre, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte, hogy a különbözőség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, ami 30 éve elmaradt. Nem hiszi ugyanakkor, hogy a dialógus bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket - mondta.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány jövő szerdán áttekinti, hogy a bíróságok eddig hogyan alkalmazták a három csapás törvényét, hogyan érvényesült a tényleges életfogytiglani büntetés a gyakorlatban.

Az EU sem utasíthatja el a vitát

A vitát nevezte az egyik legfontosabb demokratikus alapértéknek a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányfő halálbüntetéssel kapcsolatos, közelmúltbeli kijelentésével összefüggésben.
 
Lázár János szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári brutális gyilkosságra vonatkozó szavait, amelyek arról szóltak, hogy a miniszterelnök értékelése szerint a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendő visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését.
 
A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió jogrendszerét egészében tiszteletben tartja. Az EU, mint a demokrácia legfontosabb védelmezője nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életéről, nehézségeiről szól - értékelte Lázár János.