Lázár személyesen dönt a műtárgyakról?

Itthon ragadnak az értékes darabok.

A bürokráciacsökkentő csomagnak köszönhetően megszüntették a Forster Központot, vagyis egész pontosan beolvasztották a Miniszterelnökségbe. Ez a szerv az, amelynek feladata volt, hogy kiadja a műtárgykiviteli engedélyeket. Az iroda munkatársai továbbra is dolgoznak, csak már más égisz alatt, az átszervezésnek köszönhetően pedig Lázár jogosultságai közé került a kiadási engedélyek és a védési határozatok szignózása.

A múzeumok személyesen is beviszik a kérelmeket, sokkal inkább a magányszemélyeknél létezik a probléma. Ahhoz, hogy külföldre szállítsanak egy alkotást, Lázárnak is alá kell írnia a kiviteli dokumentumot, miután szakértők eldöntötték, hogy a darab esetleg nem pótolhatatlan tagja-e a magyar kulturális örökségnek. Úgy tűnik, hogy a miniszternek nincs ideje aláírni az ezres nagyságrendű dokumentumokat, a Miniszterelnökség szerint persze minden rendben van.

A HVG-nek azonban sikerült megszólaltatnia az ügyben érintett személyeket is. Volt olyan, aki már december közepén vásárolt egy képet aukción, de még mindig nem tudta elszállítattni az engedély hiánya miatt. A procedúra korábban egy-két hetet vett csak igénybe.

Nemes Zsófia - a Virág Judit Galéria és Aukciósház - galériavezetője szerint külföldön sem vet ránk jó fényt a kialakult helyzet:

természetesen minket néznek hülyének külföldön, mert senki sem hiszi el, hogy csak úgy megszüntetnek egy intézményt.