A Legfőbb Ügyészség szerint is rendben vannak az MTVA-székházban történtek

Nincs itt semmi látnivaló.

Ellenzéki képviselők az ügyészségnél tettek panaszt az MTVA székházában történt tavaly decemberi események miatt, de a szerv elutasította a feljelentést, az ezzel kapcsolatos panaszt a Legfőbb Ügyészség szintén visszadobta. A politikusok sérelmezték, hogy a határozat nem tartalmazta, hogy milyen magatartást tanúsítottak, a mentőket mikor értesítették és azok mikor érkeztek a székház elé. Kétségbe vonják azt a jogi megállapítást is, mely szerint a képviselők nem jogszerű eljárást folytattak az MTVA-ban és a biztonsági őrök jogszerűen léptek fel velük szemben.

A Legfőbb Ügyészség azt mondja, hivatalos személy elleni erőszakot csak akkor lehet elkövetni, ha jogszerűen eljáró hivatalos személyről van szó. Az ügyészség szerint a képviselők jogalap nélkül akartak bejutni a szerkesztőségekbe, mert szándékuk nem felvilágosítás kérésére irányult, "nem jogszerűen jártak el, akciójuk politikai jellegű volt, így őket a fokozott büntetőjogi védelem nem illette meg".

Az őrök fellépését is rendben találták: „a Fegyveres Biztonsági Őrség a rájuk vonatkozó jogszabály alapján törvényesen és megalapozottan lépett fel, az arányosság követelményét betartották, a képviselőkkel szemben alkalmazott testi erővel történő kényszerítés jogszerű és biztonsági szempontból szükségszerű volt. Minderre ugyanis akkor került sor, amikor a képviselők lezárt, védett területre kívántak bemenni. A jogszerűen alkalmazott testi kényszernek pedig a képviselők ellenszegültek”.

Még azzal sincs gond, hogy a kihívott rendőröket nem engedték be a székházba, mert "a rendőri intézkedésre alapot adó, országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja nem merült fel". Azt mondjuk nem értjük, hogy a rendőrök ezt honnan tudhatták volna, ha be sem mehettek.

(444)