Légi csapásokkal válaszol Egyiptom a keresztények kivégzésére

Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfőn reggel az állami rádióban jelentette be az IÁ líbiai osztagaira mért légi csapásokat. A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptoma - mondta a szóvivő.   
 
Abdel-Fattah esz-Szíszi vasárnap éjjel a televízióban közvetített beszédében azt mondta, megfelelő választ fognak adni a megfelelő időben. Az elnök néhány órával az után fordult a nyilvánossághoz, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez tartozó líbiai terroristák videofelvételt tettek közzé a 21 kopt keresztény túsz kivégzéséről.
 
A MENA egyiptomi hírügynökség idézte a kopt keresztény egyház szóvivőjét, aki megerősítette a 21 ember lefejezéséről szóló híreket. Az egyház közölte, bízik abban, hogy az egyiptomi kormány igazságot szolgáltat. A szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar Egyetem azt hangsúlyozta, egyetlen vallás sem fogad el a lefejezéshez hasonló barbár tetteket.
 
Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában, s akiket Szirt városából raboltak el. 
 
Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában. Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.