Legyen "Tiborcz-sor" a magyar költségvetésben?

Legyen "Tiborcz-sor" a magyar költségvetésben?

Ha már Orbán Viktor veje, akkor hogy lehet úgy üzletet "csinálni", hogy csak te nyerj rajta? A hazai oligarcharendszerben mindenki nyer, mondjuk a magyar emberek nem annyira.

A Válasz Online legutóbbi cikkében azt javasolja, hogy legyen önálló "Tiborcz-sor" a magyar költségvetésben. A meghökkentő ötlet hosszas megfigyelés eredménye.

Tiborcz István üzleti köre ugyanis olyan tételt jelent már a magyar adófizetőknek, amelyet nem lehet szemérmesen elhallgatni.

A cikk szerint az embereknek tudomásul kell venni, hogy Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök vejének, és családjának kijár az a pár száz milliárd az államtól. Az ezzel járó ügyvédi munka és a támogatások felderítésével járó újságírói nyomozás miatt a költségek csak tovább nőnek. Így mindenkinek egyszerűbb lenne az élete, ha ez a tételsor szerepelne a költségvetésben – olvasható a lap cikkében.

Azután, hogy bár a központi költségvetés túlköltekezése miatt megszorításokra lehet számítani, három irodaház-együttest vásárolt meg az állam Tiborcz üzleti körétől mintegy 600 milliárd forintért. Az állam most naperőműveket vesz meg a szintén Orbán Viktor vejéhez köthető magántőkealapoktól. A vételár 150-200 milliárd forint lehet. Minkét NER-kompatibilis ügyre az a jellemző, hogy

„az állam olyan projekteket húz magához, amelyeket már a beruházási szakaszban is jócskán támogatott. Majd amikor az egyetlen kockázatosabb fázis, a tartós üzemeltetés következne, még ezt a terhet is leveszi a magánfejlesztő válláról, és sokévnyi remélt hasznot tesz az illető zsebébe egyetlen mozdulattal”

– foglalja össze a hírportál a történések lényegét.

Az irodaházak felvásárlásának részleteit már egy hónapja nem osztotta meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a nyilvánossággal. A naperőműveket megvásárló Magyar Villamos Művek (MVM) pedig amolyan „nesze semmi, fogd meg jól” választ adott, az árról pedig körülbelül azt állította, hogy üzleti sérelmet okozna, ha a folyamatban lévő ügyekről idő előtt tudomást lehetne szerezni.

„Mintha valós piaci műveletekről lenne szó, ahol az állami cég öldöklő versenyben győz le hazai és nemzetközi vevőjelölteket, illetve kíméletlen ártárgyalások után szerez unikális vállalatokat”

– minősítette a kitérő válaszokat a Válasz Online.

A cikkből a hazai oligarcharendszer alapműködése rajzolódik ki. „Amikor különféle gazdasági tényezők nem arra használják a szellemi energiáikat, hogy a piacon – vagyis tényleges versenyhelyzetben – megállják a helyüket, hanem arra, hogy kifürkésszék: melyik állami zsákból lehetne előhúzni a nekik épp hiányzó forintokat” – szögezi le a portál írásában.

(Címlapkép: Tiborcz István a Parlamentben. Béli Balázs/Alfahír)