Lehallgatták a fideszes pénzosztást, hullanak a fejek - Voldemortnak hívatta magát a képviselő

Voldemort, a Harry Potter-sorozat sötét nagyura után nevezte el magát Mengyi Roland fideszes parlamenti képviselő, miközben 10 milliónyi kenőpénzt kért.

A lap cikkében egy olyan korrupciós ügyről ír, amit sikeresen leleplezett a NAV és a Központi Nyomozó Főügyészség, jelenleg pedig büntetőeljárás folyik.

Mint írják, eddig öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt. F. Márta, E. Zsolt és B. Tibor beismerő vallomást tett, ők szabadlábon védekeznek, K. Péter, valamint B. Szilvia előzetes letartóztatásban vannak, tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. A nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mert az adóhatóság szerint mentelmi joggal rendelkező személyt is érint.

Ez a mentelmi jog nem másé, mint Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőé lehet, akit a jegyzőkönyvek szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani, és bőven benne volt a keze az uniós pénzek lenyúlási kísérletében.

Ő az, a nagyfőnök éppen kéri, hogy szavazzunk rá (mardekárosok előnyben):

Az üzlet arról szólt, hogy még 2015 tavaszán E. Zsolt és B. Tibor egy eleinte még kétszáz tagból álló szociális szövetkezetre kért volna uniós támogatást, viszont ahhoz, hogy ez sikerrel járjon megkeresték Mengyi Rolandot, akinek rögtön "felcsillant a szeme".

A pályázat tökéletes kiírása érdekében többször is találkoztak az érintettek egy, a Parlament melletti kávézóban úgy, hogy még pályázatírót is vittek magukkal.

A beragadt TÁMOP-os pénz csaknem kétmilliárd forint volt még, ebből lehetett volna gazdálkodni.

Eredetileg 50 százalékot kellett volna visszafizetni a "nagy embereknek" a sikeres pályázat érdekében, de ez folyamatosan nőtt, olyannyira, hogy a végén már a szövetkezetes oldal csak 10 százalékhoz jutott volna a teljes elnyert támogatásból, 90-et vittek volna felsőbb szintekre. Ennek módja a szokásos lett volna: ki kellett volna számlázniuk oktatás, e-learning, konferencia- és workshop-szervezés címén, amit úgysem fog ellenőrizni senki.

Sőt, a cikk szerint Mengyi Roland kérte, hogy a pályáztatás előtt adjanak nekik ötmillió forintot, majd ezt a végén ismételjék meg.

A vallomások szerint Mengyi nem sokat kertelt, kijelentette: „Most öt, ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy!”

- a pénzt pedig nem másnak kellett nevezni, mint "alkotmányos költségnek".

Az év végén egy kisebb összegű adócsalás miatt indított nyomozást a NAV, így jöttek rá, hogy sokkal nagyobb ügyről van szó. Azonban a szereplők kiléte miatt tájékoztatták Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét is. Ezt követően már esély sem volt a pályázat kiírására, sőt, rövid időn belül a résztvevők fülébe is visszajutott, hogy a hatóság a nyakukon van.

A korrupciós ügy mentén történt lehallgatások során pedig megnevezték Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkárt és felettesét, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert is.

B. Szilvia pályázatíró az alábbiak szerint kezdi a beszélgetést E. Zsolttal:

2015. XII. 10.

– Itt alá- és fölérendeltség van ezeknél a projekteknél. Énszerintem akivel mi tartjuk a kapcsolatot, az a legmagasabb szint. Bármekkora befolyású. Tegnap a Csepreghy Nándinál voltam zsúron, Viktort Lázár helyettesíti, Lázárt meg a Nándi.
– De akkor mondok egy olyat, hogy aki fölötte van. Az!
– Jó, jó! Na, például akkor majdnem ugyanaz.
– Konkrétan ő telefonált, hogy mikor melyik céggel kéne akkor, viszont öt évig csak és kizárólag, akkor csak ezen és csak velük.

A lap azt írja, noha a fentiek szerint sorolt módon többen gyanúsítottakká váltak, és kirúgták a TÁMOP-os pályázatokat koordináló, Orbán Viktoron keresztül Áder János által kinevezett Köpeczi-Bócz Tamás államtitkárt is, valójában mindeddig nem indult eljárás Mengyi Roland ellen, hiába beszéltek róla folyamatosan a lehallgatottak.

Az ügy további részleteit itt olvashatják.