Merész: lejárt a határidő, de a kormány tudomást sem vesz a menekültügyi bírságról

Merész: lejárt a határidő, de a kormány tudomást sem vesz a menekültügyi bírságról

Keddig tartott az Európai Bizottságtól kapott haladék, de úgy tűnik, ez egyáltalán nem érdekli a kormányt. Az Európai Bizottság válaszul a Magyarországnak járó uniós támogatásokból vonná le az összeget.

Szeptember 17-én, vagyis kedden lejárt a határidő a 200 millió eurós, nagyjából 80 milliárd forintnyi uniós pénzbírság megfizetésére – írja a Népszava.

Az Orbán-kormány eddig kapott haladékot az Európai Bizottságtól (EB), hogy átutalja a pénzt az uniós kasszába.

A magyar állam azért kapta a büntetést, mert nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi ítéletét, amely arra kötelezte, hogy hozza összhangba a magyar migrációs és menekültügyi rendszert az uniós előírásokkal. A bírói testület ezért június 13-án egy összegben 200 millió euróra büntette az Orbán-kormányt, és előírta, hogy a döntése megszületésétől a jogsértés megszüntetéséig tartó időszak alatt fizessen naponta 1 millió eurót, azaz négyszázmillió forintot - emlékeztet a lap.

Mint a Népszava rámutat: a keddi határidőig csak az átalányt kellett volna kifizetni, a napi bírsággal kapcsolatban a hatóságok fizetési felszólítást nem, csak levelet kaptak Brüsszeltől, amelyben az uniós testület arról érdeklődik, sikerült-e megszüntetni a bíróság által nehezményezett a jogsértést. A kormány egyelőre erre sem válaszolt.

Amennyiben nem fizeti ki a kormány a 200 milliós pénzbírságot, az EB napokon vagy heteken belül megkezdi a kamatokkal terhelt összeg levonását a Magyarországnak járó uniós támogatásokból.

Emlékezetes, Orbán Viktor korábban többször arról beszélt, hogy Magyarország nem hajlandó kiegyenlíteni a bírságot, mert igazságtalannak tartja.

(Címlapkép: Alfahír grafika)