Magánrepülőt és jachtot vett a maláj üzletember, aki a magyar kormánynak beszerezte a lélegeztetőgépeket

Magánrepülőt és jachtot vett a maláj üzletember, aki a magyar kormánynak beszerezte a lélegeztetőgépeket

Egy maláj üzletember, Vinod Sekhar rendkívül magas áron adott el tavaly lélegeztetőgépeket a magyar kormánynak. A cég tulajdonosa olyan jól keresett az üzleten, hogy vett egy 19,3 millió dollárért gazdát cserélt luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt, aminek a pontos értékét nehéz megbecsülni - írja a 444.hu.

A magyar kormány az első között kötött szerződést a maláj GR Technologies-zal. Első körben március 25-én, akkor azonban még 5000 lélegeztető leszállításáról. Másnap már megállapodtak konkrétan az első 800 darabról, 73 500 dolláros áron, de kiderült, hogy a vége nem ötezer, hanem 6 400 darab lesz. Többszöri módosítás után végül május 21-én írt alá összesen 6 258 darab lélegeztetőre, de sokkal magasabb, 89 500 dolláros átlagáron. A maláj céggel kötött teljes üzlet 559,6 millió dollár, vagyis 178 milliárd forint volt.

A momentumos Tompos Márton videójából derült ki, hogy az üzletet követően Sekhar a járványválság kellős közepén vásárolt egy luxusjachtot és magánrepülőt. A politikus "szélhámosnak" nevezte a malájziai üzletembert, akit perelt már üzleti vita miatt Bruce Willis is. Mint kiderült az első szerződésen még Sekhar személyes, szingapúri bankszámlája szerepelt, amire a 7,5 milliós előleget kellett küldeni.

Bár az Orbán-kormány a járvány ideje alatt büszkén állította, hogy a jó kínai kapcsolatainak hála tudott beszerezni orvostechnikai eszközöket, a 6 258 darab lélegeztetőgépet nem közvetlenül Kínából, hanem maláj közvetítőn keresztül vásárolta.