A McDonald's bejelentette, hogy az emberi fertőzések elleni küzdelemben létfontosságú anitibiotikumos kezelés nélkül felnevelt csirke és mesterséges növekedési hormonnal nem kezelt tej felhasználását tervezi gyorséttermeiben.
A vállalat szerint a tejjel kapcsolatos változások még idén várhatók, a csirkecsere bevezetésére pedig a következő két évben kerülhet sor. A cég azonban megjegyezte, hogy a beszállítók továbbra is használhatják azt az állatoknál alkalmazott antibiotikumféleséget a csirkék egészségesen tartásához, amit az emberi gyógyításban nem használnak. A McDonald's azt is közölte, hogy a lépés nem terjed ki a vállalat Egyesült Államokon kívüli üzleteire.
Szakemberek jó ideje figyelmeztettek arra, hogy a baromfitartásnál a túlzott antibiotikumos beavatkozás azzal a következménnyel járhat, hogy ezek az antibiotikumok elveszítik hatásukat az embereknél. A tenyésztők néha már azelőtt beoltják antibiotikummal a csirkéket, mielőtt kibújtak volna a tojásból, és a későbbiekben is rendszeresen kezelik őket antibiotikummal anélkül, hogy betegek lennének. A túl sok antibiotikum használata azonban a szuperbaktériumok kifejlődésének kockázatát is növeli, amelyek nem reagálnak az ismert antibiotikumokra.
A McDonald's régóta küzd az ételeiről kialakult kedvezőtlen kép ellen, a téma azonban még érzékenyebbé vált az utóbbi időben, mivel egyre több ember fektet hangsúlyt arra, hogy természetes alapanyagok kerüljenek az étrendjére. Egy sor gyorséttermi lánc kényszerült rá arra, hogy menüjéből száműzze a nem természetes összetevőket a "tiszta áru"-mozgalom jegyében.
A McDonald's amerikai üzleteiben az utóbbi két évben folyamatosan csökkent a forgalom, ezért a vezetőcserék mellett a cég egy ideje már fontolgatja, hogy változtat az ételei összetevőin is. Az antibiotikum-mentes csirke bevezetése a McDonald'snál az egész ágazatra nagy hatással lehet - állítják az iparág szakértői.