Lemondott a portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanújával őrizetbe vették kabinetfőnökét

Lemondott a portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanújával őrizetbe vették kabinetfőnökét

Akkumulátorok gyártásához fontos lítium bányászatával és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos ügyben nyomoznak.

Benyújtotta lemondását kedden António Costa portugál miniszterelnök, miután korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét és házkutatást tartottak több közintézményben - adta hírül az MTI.

A vizsgálatok Costa szocialista kormánya lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak. A Lusa helyi hírügynökség, valamint az RTP közszolgálati televízió a hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy egyebek között megvesztegetés és a montalegrei lítiumbányák és Sines városában a zöld hidrogén termelésével kapcsolatos koncessziók kiadása körüli visszaélések gyanúja miatt folyik vizsgálat.

Costa döntését az állami televízióban jelentette be, miután Marcelo Rebelo de Sousa államfővel találkozott. A miniszterelnök kijelentette:

lelkiismerete tiszta, de nem fog ismét indulni jelöltként a kormányfői székért.

A köztársasági elnök elfogadta a kormányfő lemondását.

Az ügyészség korábban közölte, hogy Joao Galamba infrastruktúráért felelős miniszter a korrupciós ügy hivatalos gyanúsítottja, és letartóztatták Vítor Escáriát, Costa kabinetfőnökét.

A Lusa és az RTP értesülései szerint összesen öt embert vettek őrizetbe a korrupciós üggyel kapcsolatban, így Escáríán kívül Diogo Lacerda befolyásos üzletembert, Nuno Mascarenhas sinesi polgármestert, valamint két további üzletembert.

Az ellenzék az egész kormány haladéktalan lemondását követeli.

Costa hangsúlyozta, hogy kész teljes körűen együttműködni az igazságügyi szervekkel, miután a vádhatóság közölte, hogy a miniszterelnök ellen is vizsgálat folyik.

"A miniszterelnök tisztségének méltósága összeegyeztethetetlen a feddhetetlenségére, illetve helyes magaviseletére vetülő bármiféle gyanúval, nem is beszélve egy bűncselekmény elkövetésének gyanújával" - hangoztatta Costa.

Nem sokkal korábban nyomozók vizsgáltak át több minisztériumot, ideértve az infrastruktúráért és a környezetvédelemért felelős tárcát, valamint a kormányfő lisszaboni rezidenciáját. A hatóságok összesen negyven lakást és irodát kutattak át.

A Portugália északi részén található Montalegre régióban gyanítják Európa legnagyobb lítiumkészleteit, amelyeket a helyi lakosság ellenállása dacára a kormány ki akar aknázni.

A fém egyebek között akkumulátorok gyártásához lényeges.

A Lisszabontól délre található Sines városában pedig 2021 óta egy bezárt szénerőmű területén a jövőben zöld hidrogént terveznek termelni. Mindkét projekt fontos szerepet játszik Portugália azon tervében, hogy felhagyjon a fosszilis energiahordozók használatával.

(Címlapkép: António Costa portugál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Lisszabonban 2023. november 7-én, amelyen bejelentette lemondását. MTI/EPA/LUSA/Jose Sena Goulao)